Σε άκρως προκλητικές δηλώσεις για την ελληνική Θράκη προχώρησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ.

«Είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, που μετείχε στο πρόγραμμα που διοργανώθηκε για τον  Δρ. Σαδίκ Αχμέτ στα 75 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που μετείχε στο πρόγραμμα μνήμης που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Προεδρικού Μεγάρου από την Προεδρία της Διεύθυνσης Τούρκων Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων με την ευκαιρία της 75ης επετείου γέννησης του αείμνηστου ηγέτη Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, στην ομιλία που έκανε προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο Υπουργός Ακάρ , o οποίος άρχισε την ομιλία του μνημονεύοντας τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις σκέψεις του σχετικά «με τους αγώνες που έδωσε εκείνος, για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και την Ελλάδα».

Ο Ακάρ λέγοντας ότι παρουσιάστηκε ένα πολύ αξιόλογο έργο που ετοιμάστηκε από την Προεδρία της “YTB” που θα γνωρίσει τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ στις επόμενες γενιές, συνεχάρη τους νέους που συνέβαλαν στην προετοιμασία αυτού του πολύτιμου έργου που περιγράφει τον αγώνα ενός αγωνιστή σαν αυτόν και τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Χαρακτηρίζοντας τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ ως «όνομα σύμβολο και ατρόμητο ηγέτη του τουρκισμού της Δ. Θράκης, ο οποίος έκανε τη φωνή των ομογενών μας να ακουστεί στον κόσμο ενάντια στις άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελληνικής διοίκησης κατά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», ο Ακάρ είπε τα εξής:

«Εκείνος, γυρίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή στα χώματα όπου έζησε, άκουσε τα προβλήματα των ομογενών μας, προσπάθησε να βρει λύσεις σε αυτά και αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτόν αγώνα. Παρά τις δυσκολίες, τις πιέσεις, τις απειλές και τις ποινές φυλάκισης που δέχθηκε ενώ έκανε αυτές τις προσπάθειες, δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω. Και η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, δεν τον άφησε μόνο του.

Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε την κληρονομιά του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, του οποίου η ζωή, ο αγώνας, η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η θυσία, έγιναν πηγή έμπνευσης για την τουρκική νεολαία και να παραδώσουμε αυτήν την κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Πιστεύω ότι ο δίκαιος αγώνας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης μετά τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, με τον αγώνα το δικό σας, το δικό μας, όλων μας και τους νέους Σαδίκ Αχμέτ, θα έχει το αποτέλεσμα που του αξίζει.»

Ο Ακάρ εφιστώντας την προσοχή σε ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελλάδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, είπε : «Αυτά τα προβλήματα βαθαίνουν από τη λαϊκίστικη και αδιάλλακτη στάση ορισμένων Ελλήνων πολιτικών που απέχουν πολύ από το διεθνές δίκαιο, αποκομμένοι από την πραγματικότητα.»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα της χώρας θύματος διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ντυμένη με προβιά προβάτου, να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες καταφεύγοντας  στην ΕΕ, να δημιουργήσει μια συμμαχία μέσα στη συμμαχία δημιουργώντας μία τεχνητή απειλή και να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία μετατρέποντάς τα σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ και Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο, τη λογική, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ιστορικά γεγονότα, σχεδόν σε κάθε μεταξύ μας θέμα που περιμένει λύση. Είναι αδύνατον να εξηγηθεί λογικά και νομικά ότι η γείτονάς μας θέλει να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα σε 12 από τα 6 μίλια που έχει και ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριο χώρο. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρακτική μέχρι σήμερα στην ιστορία, αλλά και το διεθνές δίκαιο.»

Ο Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ιδιαίτερα της Συνθήκης της Λοζάνης, παραβίασε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς σε τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά και σημείωσε τα εξής:

«Επιπλέον, με το να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, τα χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τις δικές της διεκδικήσεις. Προσπαθεί να τους εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία στα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση.»

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο Ακάρ και πρόσθεσε τα εξής:

«Απαιτεί έκταση θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων Καστελόριζο, το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα διεκδικεί περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με παράνομη αλαζονεία, προσπαθώντας να φυλακίσει στον Κόλπο της Αττάλειας την Τουρκία, η οποία είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή  στη Μεσόγειο.

Όλες αυτές οι παράνομες και παράλογες ενέργειες της Ελλάδας αποκαλύπτουν πιο ξεκάθαρα την επεκτατική της αντίληψη.

Η Ελλάδα, η οποία επίσημα ιδρύθηκε το 1832 με έκταση 47.517 τετραγωνικών χιλιόμετρων στην Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή, έχει φτάσει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της σε 7 στάδια μέχρι σήμερα κι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη αυτού του επεκτατισμού. Όλα αυτά δε συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πρόκειται για ενέργειες που είναι ενάντια στο πνεύμα της γειτονίας και της συμμαχίας.»

«Μία προκλητική αγάπη για τον εξοπλισμό»

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προβαίνει  σε “προκλητικό εξοπλισμό” με την ενθάρρυνση και την υποκίνηση ορισμένων χωρών, ο Ακάρ υπογράμμισε: «Ορισμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και απόστρατοι, εκφράζουν ανοιχτά  την άποψη ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί μία μάταιη προσπάθεια.»

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία αγνοεί τις αξίες της ΕΕ της οποίας είναι μέλος, συνεχίζει με διάφορους τρόπους να καταργεί τα θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχονται στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης μέσω διεθνών συμφωνιών, ο Ακάρ ανέφερε τα εξής:

«Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει τις περιοριστικές και καταπιεστικές πρακτικές της σε θέματα όπως η άρνηση της “Τουρκικής” ταυτότητας, η εκπαίδευση των Τούρκων, η ίδρυση συλλόγων, η εκλογή των θρησκευτικών ηγετών της, τα Βακούφια, η ελευθερία έκφρασης και Τύπου.

Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας, η οποία έκλεισε συλλόγους που ίδρυσαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης με τη δικαιολογία ότι υπήρχε στην επωνυμία τους η λέξη “Τουρκικός”, καταχωρήθηκαν με καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ωστόσο, η Ελλάδα αποφεύγει να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Λέγοντας “δεν υπάρχουν Τούρκοι”, κλείνοντας σχολεία και συλλόγους που ανήκουν στους Τούρκους και εμποδίζοντας το άνοιγμα τεμενών, σημαίνει ότι αρνείται όλες τις δημοκρατικές και σύγχρονες αξίες και τα ιστορικά δεδομένα.

Η ΕΕ και οι τρίτες πλευρές αδιαφορούν επίμονα γι’ αυτήν την αδικία και παρανομία και καταφεύγουν σε κάθε είδους εξαπάτηση για να δείξουν ως επιθετική την Τουρκία, ανατρέποντας εντελώς τα γεγονότα με μία τρομακτικά παράδοξη προσέγγιση.

Εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών.»

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σημείωσε τα εξής:

«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό και απλώνουμε χέρι φιλίας στο γείτονά μας.

Η προσδοκία μας είναι οι Έλληνες ομόλογοί μας να μην επηρεάζονται από προκλήσεις τρίτων χωρών, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και ρητορικές που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση, να αποφύγουν αδιάλλακτες συμπεριφορές και να συνεργαστούν μαζί μας ειλικρινά για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αντιστεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε πολιτικές που αρνούνται την ταυτότητά τους.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ