Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους όπου τόνισε ότι η Ελλάδα, δείχνει «αγάπη» για τα όπλα και δεν θέλει λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές ενώ κατηγόρησε την Αθήνα εκ νέου ότι παραβιάζει της Συνθήκη της Λωζάνης (την ίδια Συνθήκη που η Άγκυρα έχει καταπατήσει από την υπογραφή της).

Μέσα σε όλα που είπε δεν παρέλειψε να συκοφαντήσει πάλι την Ελλάδα ότι πυροβολεί παράνομους μετανάστες!

«Είπαμε πως αυτές είναι μάταιες προσπάθειες. Το ίδιο λένε και οι λογικοί Έλληνες. Η σπατάλη των οικονομικών πόρων του ελληνικού λαού και η αγάπη για τα όπλα, ενώ υπάρχουν τόσα οικονομικά προβλήματα, πρωτίστως και κυρίως ενοχλεί τον ελληνικό λαό και αυξάνει το βάρος του».

«Έχουμε τις διαφορές μας, είναι αλήθεια αυτό, αλλά λέμε να συναντηθούμε και να τις συζητήσουμε.

Στόχος μας είναι και τα δυο μέρη να επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής με ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Λέμε ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Παρά τις καλές μας προθέσεις, δυστυχώς οι Έλληνες συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων. Δεν μπορείτε να εφαρμόζετε τα άρθρα των συμφωνιών όπως θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον κόσμο».

Είναι τουλάχιστον  οξύμωρο να το λέει αυτό ΥΠΑΜ μίας χώρας που ξοδεύει επί δεκαετίες τεράστια ποσά στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της και έχει επενδύσι άλλα τόσα για να αποκτήσει αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες πλέον προσφέρουν μεγάλη εξοπλιστική αυτάρκεια στην Τουρκία.

«Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Μιλήσαμε αυθύορμητα και ρεαλστικά» είπε αρχικά, προσθέτοντας πως επανέλαβε την πρόσκληση της Τουρκίας προς την ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.

Το ερώτημα είναι τι το «εποικοδομητικό» είχε η συνάντηση αυτή; Ο Ακάρ μίλαγε και ο ΥΕΘΑ άκουγε; Γιατί εφόσον η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε, για ποιο θέμα ανέπτυξε επιχειρηματολογία ο ΥΕΘΑ;

Μόνο ο Ακάρ ζητάει…

Επίσης για ποιο σκοπό γίνονται οι διερευνητικές; Για να υπάρξει διαπραγμάτευση πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν αιτήματα. Εμείς ποια αιτήματα έχουμε;

Ακολούθως, ο Ακάρ τόνισε πως «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τα σύνορα κανενός και αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο», ενώ χαρακτήρισε «λάθος της Ελλάδας» τις προσπάθειες να μετατρέψει τις διαφορές με την Τουρκία σε πρόβλημα «ΝΑΤΟ – Τουρκίας και Ευρώπης – Τουρκίας».

Παράλληλα, επανέλαβε τη ρητορική της Τουρκίας για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η αντίσταση σε αυτούς που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα με τη χρήση όπλων, το τρύπημα των βαρκών και, αρκετές φορές, πυροβολώντας τους, είναι μια συμπεριφορά που δεν είναι κατάλληλη για τις περιστάσεις αυτές και αντίθετη με τις ανθρωπιστικές αξίες». Μάλιστα, είπε πως σε τρία χρόνια, 85.000 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν μέσω θαλάσσης, με βίαιους και μη ανθρωπιστικούς τρόπους!

Τέλος, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως «πρέπει να κατανοήσουν ότι η τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς. Πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία στο νησί».

Σχετικά με όλα τα ανυπόστατα που διεκδικεί η Άγκυρα περί «παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης» απάντησε Τούρκος blogger ο οποίος παραδέχεται ότι η μόνη χώρα που έχει παραβιάσει την Συνθήκη είναι η… Τουρκία και καλώς πράττει η Ελλάδα και εξοπλίζει τα νησιά.

Εν πολλοίς αναπτύσσει την ίδια επιχειρηματολογία που χρόνια δημοσιοποιούν τα pronews.gr και defencenet.gr.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. «… στα νησιά Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στα Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δημιουργήσει καμία ναυτική βάση και καμία οχύρωση σε αυτά.¨

Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, η Τουρκία δεν θα μπορεί να διατηρεί  ένοπλες δυνάμεις στα στενά. Και πάλι, σύμφωνα με τη Λωζάνη, η Τουρκία έπρεπε να είχε δώσει αυτονομία στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν τήρησε την υπόσχεσή της να δώσει αυτονομία στην Ίμβρο και την Τένεδο. Παραβιάζοντας την Λωζαννη ενσωμάτωσε και τα δύο αυτά νησιά.

Η Τουρκία παρέκαμψε επίσης την υποχρέωση για μη εξοπλισμό των στενών που ανέφερε η  Λωζάνη  μέσω της Σύμβασης για τα Στενά του Μοντρέ του 1936.

Η Βρετανία υποστήριξε αυτή τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η διέλευση των Σοβιετικών από τα στενά θα δημιουργούσε αδυναμία στην άμυνα της Μεσογείου. Για τον ίδιο λόγο, θα ήταν απολύτως λογικό τα νησιά του Αιγαίου να οπλιστούν ενάντια σε μια πιθανή σοβιετική απειλή.

Οι διεθνείς και περιφερειακές αλλαγές ισχύος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν απόδειξη ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες συνήφθησαν οι συμφωνίες αφοπλισμού έχουν υποστεί ριζικές αλλαγές.

Το άρθρο σχετικά με τη Λωζάνη δεν ίσχυε πλέον ενόψει αυτής της νέας συνθήκης.  Τώρα, τα δύο κράτη έγιναν δύο χώρες που ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στη σοβιετική εισβολή και θα πολεμούσαν μαζί όταν γινόταν πόλεμος.

Σε σχέση με αυτό, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ένα γενικό σύστημα ασφάλειας για την Τουρκία και την Ελλάδα που προκάλεσε την ακυρότητα του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών.

Τόσο οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στα στενά όσο και οι συσσωρεύσεις της Ελλάδας στα νησιά θεωρήθηκαν ως μέρος της κοινής άμυνας.

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, που αντικατέστησε τη Σύμβαση για τα Στενά της Λωζάνης, έδωσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να οπλίσει τα νησιά.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία εξόπλισε τα Στενά και τα νησιά μπροστά στα στενά. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει για την Τουρκία, ισχύει και για την Ελλάδα. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα να οπλίσει τα νησιά της. Ομοίως, αυτές οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οικοδομούνται ενάντια στην πιθανή σοβιετική απειλή.

Το πραγματικό πρόβλημα προέκυψε όταν η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο και ίδρυσε κράτος-φασόν σε σημαντικό τμήμα του νησιού. 

Η Τουρκία όχι μόνο έκανε αυτό το βήμα, αλλά δημιούργησε και νέα στρατιά με στόχο την Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν μπόρεσε να την εντάξει στο ΝΑΤΟ.

Ονόμασε αυτήν την στρατιά, Στρατιά Αιγαίου. Η Ελλάδα δικαίως επέκρινε το ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ δημιούργησε στρατό έξω από την κοινή γραμμή άμυνας, βλέποντας το άλλο ως αντίπαλο. Όταν η Τουρκία δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, οι δεσμοί διακόπηκαν.  Η Ελλάδα έχει ασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας που παρέχεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα θέτει αυτά τα δεδομένα ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ισχυρισμού της, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία απείλησε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου του 1974.

Εφόσον το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα αυτοάμυνας στα κράτη μέλη, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι μπροστά σε μια τέτοια απειλή προκύπτει το δικαίωμα στρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όταν υπάρχει στρατός όπως η Στρατιά του Αιγαίου, δεν υπάρχει λογική στο να μιλάμε για τα όπλα της Ελλάδας στα νησιά. Επιπλέον, αυτές οι οχυρώσεις στα ελληνικά νησιά αποτελούν μέρος της άμυνας του ΝΑΤΟ.  Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία υλική βάση για να ασκήσουμε κριτική στην Ελλάδα για αυτό το θέμα. Όταν δημιουργείς Στρατιά Αιγαίου εναντίον της Ελλάδας, θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να αμυνθεί»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ