Έναν πύραυλο κρουζ που ονομάζεται «ÇAKIR» («γκριζομπλε» στα Αγγλικά) και έχει βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα και μπορεί να εκτοξευθεί από πολλές πλατφόρμες, όπως αεροσκάφη, επιθετικά μη επανδρωμένα Drones, τροχοφόρα οχήματα και πολεμικά πλοία, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική βιομηχανία όπλων Roketsan.

Ένα βίντεο προσομοίωσης που δημιουργήθηκε για την προώθηση του νέου πυραύλου περιλαμβάνει μια ευθεία απειλή για την Ελλάδα. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλώντας στο Nordic Monitor αναφέρουν ότι οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων κάνουν προσομοιώσεις με στόχο την Ελλάδα και άλλους γείτονες εδώ και χρόνια.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στα δυτικά της Τουρκίας και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές.

Δηλώνουν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρικός στόχος στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Στο βίντεο, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται υποσυνείδητα ως φίλια δύναμη ή σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, ως μπλε δύναμη, ενώ η άλλη πλευρά ορίζεται από το κόκκινο χρώμα, που σημαίνει εχθρός.

Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ανατολή προς δύση στο συγκεκριμένο βίντεο. Σε τέτοια βίντεο, οι προσομοιώσεις πυραύλων είναι γενικά από αριστερά προς τα δεξιά, αλλά στο βίντεο του «ÇAKIR» εκτοξεύονται βλήματα από δεξιά προς τα αριστερά και εχθρικοί στόχοι καταστρέφονται, δίνοντας ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα.

Η Τουρκία άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις της, ισχυριζόμενη επίσημα ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τα βλέπει ως απειλή.

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα εξοπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60. …. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Αν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου. Εάν αυτό δεν είναι ευθεία απειλή πολέμου, τότε τι είναι;

Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει ότι σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Feridun Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη υλική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης της ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού Συνθήκες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», αναφέρει η επιστολή.

Τον Ιανουάριο, φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας εθεάθησαν να κολυμπούν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του Καστελλόριζου σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελλόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Άλλη μία ευθεία απειλή για τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί…

Σύμφωνα με τη Roketsan, οι μελέτες σχεδιασμού του «εγχώριου και εθνικού» πυραύλου cruise ÇAKIR συνεχίζονται, με τις πρώτες δοκιμαστικές βολές να έχουν προγραμματιστεί για το 2022 από το Bayraktar Akıncı, το τουρκικής κατασκευής, υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μάλιστα θα έφερε και κινητήρα ουκρανικής κατασκευής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ