Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (μέσα σε ένα ορίζονταν πενταετίας), έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο,  συνέχιση των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών (σ.σ.: οι οποίες συζητούν ΜΟΝΟ τις τουρκικές απαιτήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων.

Αυτά είναι τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών».

Αυτά συζητήθηκαν στις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψαν σήμερα τουρκικές πηγές, αλλά και έθιξε -χωρίς να τα κατονομάσει συνολικά- ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Το κομβικό σημείο είναι οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO που ζητά η Άγκυρα, μέσω του οποίου θα έρθει και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου: Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την μεταφορά και την στρατιωτική ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου, υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση και ερμηνεία των συνθηκών της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 και απορρίπτει στην ουσία το ελληνικό δικαίωμα αυτοάμυνας.

Δεν είναι τυχαίο που τα 12 ΤΟΜΑ Marder-1A3 που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Γερμανία προς αντικατάσταση των BMP-1 που στάλθηκαν στην Ουκρανία ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ από το Βερολίνο να σταλούν στα νησιά του Αιγαίου.

Αλλά από την στιγμή που η συζήτηση περάσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα.

Θα συμβεί αυτό; Μέχρι στιγμής ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις -και η νυν- αυτό το έχουν απορρίψει, καθώς δεν δέχονται ότι «το πρόβλημα είναι ενδοσυμμαχικό, αλλά διεθνές πρόβλημα επιθετικότητας της Τουρκίας» και έτσι είναι φυσικά.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι αυτό… έχει αρχίσει να το συζητά η νυν κυβέρνηση και απλά το έχει υποσχεθεί να το επιλύσει οριστικά «μετά τις εκλογές».

Με το «πακέτο» να περιλαμβάνει… εγγυήσεις του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των νησιών του Α.Αιγαίου αν αποστρατικοποιηθούν!

Και παραμονή στα νησιά του Α.Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μόνο ελαφρά οπλισμένων δυνάμεων, με πλήρη απομάκρυνση των βαρέων όπλων.

Έτσι θα ξεκινήσει συζήτηση για την συνέχιση (γιατί η αποστρατικοποίηση έχει ξεκινήσει με αφορμή την Ουκρανία) της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση κανονικά θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή, πριν τη διάλυσή της, για ενδεχόμενο νέο οδικό χάρτη επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, ώστε η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι φυσικά κυβέρνηση συνεργασίας, είτε μετά τις πρώτες είτε μετά τις δεύτερες εκλογές να πάρει την… σκυτάλη των συζητήσεων. 

Όπως και στην οικονομία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σπρώχνει σε πολύ κακές εξελίξεις…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ