Πίσω από τη συγγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία κρύβονται ενεργειακές συμφωνίες σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργεια και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, δημιουργώντας ερωτηματικά για το μέλλον των ελληνικών ενεργειακών συμφερόντων.

 Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες για τα ενεργειακά έργα με το Ισραήλ  βρίσκονται στη σκιά των κορυφαίων κινήτρων της απολογίας της χώρας αυτής.

Τα παραπάνω επεσήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του,  στη διάσκεψη για τη «Διπλωματία της Ενέργειας» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης στην Άγκυρα.

Η αιτία για την απολογία του Ισραήλ, δεν ήταν η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο χώρο του Ισραήλ και τα ενεργειακά έργα, αλλά τα αποτελέσματα της εξόρυξης μπορούν να φέρουν συνεργασία στην ενέργεια, δήλωσε ο Γιλντίζ, εννοώντας προφανώς τη μεταφορά της ενέργειας,

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά την εξομάλυνση των σχέσεων από την άποψη των ενεργειακών έργων, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «παρακολουθεί αν οι υποσχέσεις στις οποίες παρουσίασε το Ισραήλ θα ολοκληρωθούν»

Συμπλήρωσε ότι  «οι συνομιλίες για τα ενεργειακά έργα με το Ισραήλ βρίσκονται στη σκιά της συγνώμης, για αυτό βρισκόμαστε σε αναμονή».

Ας θυμηθούμε ότι όπως είχε αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Zaman σε παλαιότερο δημοσίευμα της (προ μερικών ημερών) με δηλώσεις Τούρκου ανώτατου αξιωματούχου έλεγε:

«Καμία χώρα συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια σχέση (εννοεί την Κύπρο) η οποία θα αγνοεί τους  τουρκοκυπρίους. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν σε όλους του Κυπρίους και καμία χώρα συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς πρωτοβουλίες. Το Ισραήλ δεν πρέπει να συμμετάσχει στον τεμαχισμό της περιοχής».

Το ενδιαφέρον σημείο όμως –εκτός από τις γνωστές δηλώσεις Τούρκων επισήμων- είναι πως διαβλέπουν απομόνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς ύστερα από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα : «Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τους Ελληνοκύπριους και τα σχέδιά τους να παρακάμψουν την Τουρκία ως διάδρομο εξαγωγής του φυσικού αερίου. Αναλυτές εκτιμούν πως η συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για απευθείας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, χώρες οι οποίες επίσης έχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ωθώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά στο περιθώριο».

Μάλιστα ο ίδιος Τούρκος επίσημος αναφέρεται ανοικτά στο ότι η Κύπρος πρέπει να εξαρτάται από την Τουρκία στην εξαγωγή του φυσικού της αερίου.

«Σε αυτή την περίπτωση ένας αγωγός ο όποιος θα περνά μέσω Τουρκίας είναι πλέον βιώσιμη λύση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το νησί και θα απαιτήσει να κάτσουμε στο τραπέζι ξεκινώντας διαπραγματεύσεις. Η οικονομική κρίση η οποία έχει ταράξει την ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναδειχθεί σε ευκαιρία για την ασφάλεια στην περιοχή», επισημαίνει ο Τούρκος επίσημος για να καταλήξει: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να βασίζεται στην Τουρκία για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που ελπίζει να εξορύξει από τα οικόπεδα της Μεσογείου».

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι την λύση αυτή την υποστηρίζουν οι ΗΠΑ “μέχρι θανάτου”, σε μια συγκυρία όπου στο νησί προεδρεύει ένας άνθρωπος που είχε πει “ναι” στο σχέδιο Ανάν.

Φυσικά η Τουρκία επιχειρεί να πετύχει την μεταφορά όλων των ενεργειακών πόρων μέσω του εδάφους της αποκόπτωντας την Ελλάδα και εμποδίζοντάς την να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο.

Όμως η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει και κάτι άλλο. Την καταστροφή εν τη γενέσει του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ΄και φυσικά αφήνοντας την χώρα μας μόνη της χωρίς συμμάχους στην προσπάθεια οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ.

Για άλλη μια φορά κινδυνεύουμε να μείνουμε στα “κρύα” του λουτρού, διότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι στις σχέσεις κρατών δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Και για να τα υπερασπίζεις πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, και να μην έχει ιδεολογικές και άλλου είδους αγκυλώσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr          

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ