Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί προσφυγής που είχε κάνει η Κύπρια Ελένη Μελεάγρου, αποφάνθηκε, ότι οι τίτλοι του κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνοι τους δεν αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου στα κατεχόμενα. 

Οι αιτητές είχαν ακολουθήσει την οδό που ζητούσε το ΕΔΑΔ, δηλαδή την εξάντληση όλων των «εσωτερικών ένδικων μέσων», που ετοίμασε η Τουρκία στα κατεχόμενα.

Στην απορριπτική του απόφαση, το ΕΔΑΔ συμφώνησε με τη θέση των τουρκικών αρχών ότι οι τίτλοι του κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνοι τους δεν αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου στα κατεχόμενα. Στη βάση αυτήν, το δικαστήριο απέρριψε τη θέση των αιτητών για επιστροφή 14 τεμαχίων γης στα κατεχόμενα.

Στην παράγραφο 12 της απόφασης αναφέρεται ότι «ως μέτοχοι, οι αιτητές δεν μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα περιουσίας σε γη που ανήκει σε εταιρεία, η οποία συνεχίζει να υφίσταται».

Η εταιρεία Μελεάγλου είχε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 14 επίμαχα τεμάχια γης και μετά το 1974 αδρανοποιήθηκε και έμεινε ως εταιρεία, μόνο στα χαρτιά.

Το 1986, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αποφάσισε να μεταβιβάσει την περιουσία στην μητέρα της Ελένης Μελεάγρου, σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ έγινε από τους νέους νόμιμους ιδιοκτήτες της περιουσίας, όπως αυτοί αναγνωρίζονται από το κυπριακό κτηματολόγιο, αλλά αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Οι αιτητές, στην αρχική τους καταχώρηση, ζητούσαν μόνο επιστροφή της περιουσίας τους και όχι αποζημιώσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ