Ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» (Denizkurdu I-2024), η οποία όπως έχει ανακοινώσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θα διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, θάλασσα του Μαρμαρά,  Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, στην  άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  εκτός από όλες τις τρέχουσες επιχειρήσεις και αποστολές τους, για να αυξηθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά τους και η αποτρεπτική τους δράση στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, συνεχίζουν αδιάκοπα τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες εκπαίδευσης και άσκησης για τη βελτίωση των προσόντων του προσωπικού τους.»

Στην άσκηση μετέχει μεγάλος αριθμός πλοίων και αεροσκαφών. Πιο συγκεκριμένα θα πάρουν μέρος 8 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 16 πυραυλάκατοι, 7 υποβρύχια, 6 ναρκοθηρευτικά, 47 πλοία υποστήριξης, 13 περιπολικά, 9 σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, 10  αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης, 17 ελικόπτερα, 22 UAV, 10 τμήματα ειδικών επιχειρήσεων  SAT/SAS και δυνάμεις Πεζοναυτών.

Φυσικά στην άσκηση περιλαμβάνονται και αποβατικά σενάρια κατάληψης νησιωτικών περιοχών προφανώς του Αιγαίου.

Η άσκηση που είχε ακυρωθεί το 2023 στο πνεύμα της «καλής γειτονίας και της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών», πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο του 5ου «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας»  και την υπογραφή της βαρύγδουπης σε τίτλο «Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών», στην οποία αναφέρεται, η αποφυγή κάθε ενέργειας που διαταράσσει το πνεύμα και το γράμμα αυτής.

Προφανώς και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί τις δικές της ασκήσεις όποτε το κρίνει σκόπιμο, όμως προκύπτουν ερωτήματα που μένει να απαντηθούν.

Τα ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο περιλαμβάνουν μια σειρά  από όρους τους οποίους ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς.

Η Αθήνα έχει ανακοινώσει, μεταξύ άλλων,  μια δέσμη μέτρων τα οποία αφορούν «μηχανισμούς» επικοινωνίας των δύο χωρών για την αποφυγή επεισοδίων και εγκαθίδρυση του κλίματος «εμπιστοσύνης», πλην όμως η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, είχε ανακοινώσει και τη συμφωνία στα παρακάτω:

* Ν μην  διεξάγονται πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο

*Να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο.

*Να μην πραγματοποιούν τα πολεμικά αεροσκάφη χαμηλές πτήσεις πάνω από στρατιωτικά πλοία.

* Να μην ‘παρενοχλούν’ τα μαχητικά αεροσκάφη πολεμικά πλοία με οποιονδήποτε τρόπο.

* Να αποφεύγονται επικίνδυνοι ελιγμοί από τα πολεμικά πλοία.

* Να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των προειδοποιητικών μηνυμάτων (NAVTEX) μακράς διάρκειας και μεγάλης εμβέλειας που αφορούν τη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία.

* Να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση των προειδοποιητικών μηνυμάτων πλοήγησης (SubNOTAM) μακράς διάρκειας για υποβρύχια που καλύπτουν μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές.

* Να μην ‘κλειδώνουν’ ως ‘στόχο’ πολεμικά πλοία τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών.

* Να δημιουργηθεί μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων του Eskişehir και της Λάρισας, προκειμένου να αποφεύγονται “επεισόδια” μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών.

* Να μην αναγνωρίζει η μία πλευρά την άλλη ως “εχθρικό αεροσκάφος” κατά τη διάρκεια πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών.

Τα παραπάνω η Αθήνα τα διέψευσε ότι συμφωνήθηκαν, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Έτσι είναι εύλογη η απορία πως θα αντιδράσουν οι ΕΔ στις γνωστές προκλήσεις των Τούρκων.

Θα αναχαιτιστούν τα τουρκικά μαχητικά εάν παραβιάσουν τον ΕΕΧ των 10 ν.μ.;

Θα εκληφθούν τα τουρκικά αεροσκάφη ως άγνωστα ίχνη όταν θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναγνωριστούν;

Θα υπάρχει παρουσία πολεμικών σκαφών του ΠΝ στην περιοχή του Αιγαίου, για να διασφαλίσουν ότι τουρκικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν «αβλαβείς» διαλύσεις εντός των ΕΧΥ;

Που και πως θα επιχειρήσουν τα 10 τουρκικά ΑΦΝΣ, τα 17 ελικόπτερα και τα 22 UAV;

Θα αποφύγουν τις παραβιάσεις του ΕΕΧ;

Θα επιτηρούνται  τα τουρκικά υποβρύχια και που αυτά θα πλεύσουν σε κατάδυση;

Και τέλος θα μάθει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα εάν οι Τούρκοι προχώρησαν κάποιο από τα παραπάνω ή θα αποκρύβουν;

Να σημειωθεί ακόμη ότι βάσει των ΜΟΕ που έχει ανακοινώσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται

«Να προσκαλούνται εκατέρωθεν μια φορά το χρόνο οι στρατιωτικοί ακόλουθοι, καθώς και οι αξιωματικοί παρατηρητές από τα κεντρικά επιτελεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημέρα των μεγάλων ασκήσεων ως διακεκριμένοι παρατηρητές.»

Υπάρχει πρόσκληση για την φετινή «Θαλασσόλυκος»;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ