Νέα απειλή για το ΠΝ στο Αιγαίο: Η Τουρκία κατασκεύασε το μίνι υποβρύχιο ÇAMD
Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας αλλά και για την προστασία των πλοίων του τουρκικού Ναυτικού
Η Τουρκία επένδυσε στην γνώση δημιουργώντας πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία μαζί με τα δημόσια έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αμυντική της βιομηχανία.
Έτσι δημιουργήθηκε μία ακόμα πύλη για το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο καθώς κατασκεύασαν το ÇAMD το οποίο είναι ένα μίνι υποβρύχιο και παράγεται από την DATUM Submarine Technologies and Applied Engineering, που είναι θυγατρική του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης!
Σε αυτό θα υπηρετούν 4 μέλη πληρώματος, όπου θα μπορούν να δοκιμαστούν πολλά συστήματα, όπως κυψέλες καυσίμων, μονάδες σόναρ, τορπίλες και δολώματα τορπιλών.
Το υποβρύχιο διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα ωφέλιμου φορτίου 100cm x 50cm x 50cm x 50cm x 50cm. Στο υποβρύχιο μπορούν να δοκιμαστούν συστήματα βάρους 400 kg και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας 5 kWh.
Πριν από την κατασκευή του κύριου ανθεκτικού σκάφους μήκους 8 μέτρων και διαμέτρου 2 μέτρων, κατασκευάστηκε ένα ανθεκτικό σκάφος μικρής κλίμακας μήκους 2 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, προκειμένου να δοκιμαστεί η τεχνική παραγωγής και πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική κατάδυση στις 11 Ιουλίου 2023 στα ανοικτά των ακτών της İğneada.
Μετά από 45 λεπτά υπό πίεση 40 bar σε βάθος 400 μέτρων, το σκάφος δεν παρουσίασε αλλοιώσεις και ξεκίνησε η παραγωγή του ανθεκτικού σκάφους 8 μέτρων. Τον Οκτώβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η παραγωγή του πραγματικού σκάφους.
Κινείται από έναν υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί επίσης σε μελέτες επανδρωμένων/μη επανδρωμένων υποβρυχίων που θα αναπτυχθούν στην Τουρκία.
Γενικές προδιαγραφές του μίνι υποβρυχίου DATUM:
Μήκος: 12 μέτρα (8 μέτρα ανθεκτικό μήκος κύτους)
Διάμετρος 2 μέτρα
Βάθος κατάδυσης 300 μέτρα
Ταχύτητα λειτουργίας 4 κόμβοι
Μέγιστη ταχύτητα 8 κόμβοι
Χρόνος κρουαζιέρας: 4 κόμβους
Πλήρωμα 4
Κύρια πρόωση: μπαταρία μολύβδου-οξέος
Σαφώς το συγκεκριμένο υποβρύχιο θα μπορεί να ξεγελάει τορπίλες, διασώζοντας τα σκάφη του Ναυτικού της Τουρκίας, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επιθετικές ενέργειες μικρής κλίμακας.