Σε βαρυσήμαντο άρθρο του αποκλειστικά για το ProNews.gr, o τέως ΑΓΕΣ Κων/νος Ζιαζιάς μιλά για τις ελληνορωσικές σχέσεις, τάσσεται κατά των κυρώσεων τη ΕΕ, και προτείνει αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

“Οι Ελληνορωσικές σχέσεις ήταν παντοτε υπόθεση πολυ περισσότερη συνθέτη απ όσο υπαινίσσεται η συνήθως γλαφυρή αφήγηση για τις κοινές θρησκευτικές παραδόσεις, τα γεγονότα της Ελληνικής ανεξαρτησίας και τον αντιναζιστικο ηρωισμό.

Αυτη η μακραίωνα διαδρομή διαμόρφωσε την ιστορική αυτοτέλεια της επικοινωνίας μεταξύ των δυο λαών.

Οι διακρατικές σχέσεις ομως ,δεν ήταν ποτε αυτόνομες απο το ευρωπαϊκό περιβάλλον,το οποίο έθετε παντοτε όρους και όρια στην ανάπτυξη τους.Αυτος ο γενικός κανόνας δεν έχει μεταβληθεί και καμία ένδειξη δεν υπαρχει ότι οι υπεύθυνες κυβερνήσεις και η κοινή γνώμη των δυο χωρών πιστεύουν διαφορετικά.

Η Ευρώπη απαιτειται να αντιληφθεί ότι η πραγματική ολοκλήρωση της δεν βασίζεται στην απομόνωση, αλλά στην ισότιμη ένταξη της Ρωσίας στο κοινό σύστημα ασφαλείας και ανάπτυξης.

Οι Ελληνορωσικές σχέσεις δεν θα αλλάξουν απο μόνες τους την Ευρώπη.

Μπορούν ομως να καταστούν γέφυρα για την επικοινωνία και το διάλογο της με τη Ρωσία .

Οι καλές Ελληνορωσικές σχέσεις συμβάλουν στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλαδος ,αλλά την ίδια στιγμή μονο η αναβαθμισμένη διεθνής θέση της Ελλαδος ,μπορεί να υποστηρίξει εμπράκτως τις καλές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Επιβάλλονται απο την ιστορική διαδρομή ,αλλά κυρίως απο τη σύγχρονη θέση των δυο λαών στη κοινή ευρωπαϊκή μας μοίρα.Ειναι μια συνθέτη όσο και ελπιδοφόρα υπόθεση.

Η αποκατάσταση των Ελληνορωσικών σχέσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο ειναι ένας πολυ σημαντικός λόγος ,που αφορά την αμυνα της χώρας και ζωτικότητα εθνικά συμφέροντα.

Ελλαδα και Κύπρος έχουν ανάγκη απο το ρωσικό αντίβαρο τόσο στο αμυντικό οσο και στο διπλωματικό επίπεδο.

Γενικά πρεπει να γίνει αντιληπτό απο όλους μας ότι στα πλαίσια του δόγματος της ρεαλιστικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής ,η χωρα μας ειναι υποχρεωμένη να διατηρεί λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις της με την Ρωσία και την ΕΕ,έχοντας παντοτε στο μυαλό μας πως στις διεθνείς σχεσεις δεν υπάρχουν ουτε “φίλου” ουτε “εχθροί” υπάρχουν μονο αιώνια συμφέροντα.

Η ανάπτυξη και η διατήρηση διμερών σχέσεων με την Ρωσία σε κάθε τομέα ,αποτελεί θετικό στοιχείο στο πλαίσιο της πολύπλευρης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.Αυτο δεν σημαίνει εγκατάλειψη των παγίων προσανατολισμών της χώρας και των συμμάχων της η αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων στα πλαίσια της συμμετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς.

Απαιτείται και παραμένει επίκαιρη η σοβαρή αντιμετώπιση των Ελληνορωσικών σχέσεων.Ειναι πολυάριθμοι οι τομείς της οικονομίας μας που τις χρειάζονται σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης για την πατρίδα μας αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται μετα την τελευταία Ρώσο-τουρκική κρίση.

Πρώτος και βασικός ο τομέας ενέργειας.

Στα εφικτά πλαίσια ειναι και η αύξηση και η διαφοροποίηση του τουρισμού ,απο την Ρωσία σε νέες κατευθύνσεις οπως ο εργατικός, ο ιαματικός,ο αγροτικός,ο θρησκευτικός τουρισμός ,με αυτόματη απλούστευση της διαδικασίας παροχής βίζας.

Συνεργασία στη ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα.

Υπαρχει επίσης μεγάλο πεδίο δράσης Ελληνικών και Ρωσικών εταιρειών στον τομέα της διαπεριφερειακής συνεργασίας

Αρνητικοτατες ειναι κυρίως οι συνέπειες των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας ,στον τομεα της Ελληνορωσικης αμυντικής συνεργασίας ,με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των οπλικών συστημάτων του Στρατού μας ειναι ρωσικής προσελεύσεως .Οι κυρώσεις στον τομέα αυτο καταλήγουν σε αυτοεμπαργκο κατα της εθνικής άμυνας της χώρας ,σε μια στιγμή που μεγεθύνονται οι κίνδυνοι και οι απειλές εκ μέρους της Άγκυρας. Απαιτειται άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος,σε συνεργασία με την ΕΕ,και άμεση εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Ρωσία στον τομέα αυτο.

Γενικά με προσεκτικές διπλωματικές στοχεύσεις,λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ,με κατεύθυνση τη Ρωσία,οπως η διπλωματία των αγωγών, η οικονομική διπλωματία και η πολιτισμική διπλωματία,η Ελλαδα έχει την δυνατότητα να αποκομίσει σημαντικά οφέλη απο τη μεταξύ τους σχέση.

Η Ρωσία ειναι μια υπερδύναμη που γνωρίζει τις δυνατότητες της και κυρίως ιεραρχεί τις προτεραιότητες της.

Αυτη την περίοδο πρώτη προτεραιότητα της ειναι να μην εμφανιστεί επ ουδενι,ως η αιτία διάσπασης του κοινού μετώπου κατα του καρκινώματος του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία φαινεται πέρασε στην υλοποίηση μέτρων κυρίως οικονομικά κατα της Τουρκίας ,τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα σ αυτη.

Η εκδίκηση (αν υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο) ειναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Στην περίπτωση της ρωσικής απάντησης στην Τουρκία ,ολα δείχνουν ότι το πιάτο θα περάσει τους παγετώνες του χειμώνα αλλά και τις αρχές της προσεχής άνοιξης…………

Γενικά ομως η επέμβαση της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή δεν ανέτρεψε μονο τα αποτελέσματα στα πεδία των μαχών,αλλά κατόρθωσε να δώσει στη Ρωσία ηθικό πλεονέκτημα να αποκτήσει πολυ καλές σχεσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού με τις χώρες της περιοχής και επι πλέον, να έχει ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας ισχυρών θεμελίων αποκτώντας πανίσχυρο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό και οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ,των οποίων η πολιτική ,αλλά κυρίως ο ρόλος ,αποδείχθηκε λίαν καταστροφικός για τις χώρες και τους πληθυσμούς της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.

Η Άγκυρα φαινεται ότι βγαίνει “χαμένη ” απο αυτη την κρίση και γενικά απο την εμπλοκή της τα τελευταία χρονια στη Συρία ,διότι απέτυχε στην υλοποίηση των τεθεντων κύριων στρατηγικών στόχων της οπως:

• Δεν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ και δεν κατακερματισθει η Συρία.

• Οι Κούρδοι της Συριας έχουν καταστεί οι προνομιούχοι συνομιλητές της Δύσης και η πλέον αξιόμαχη και αξιόπιστη δύναμη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

• Δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει “απαγορευμένη ζώνη πτήσεων”βάθους 100χιλιομετρων στα σύνορα της με την Συρία.

• Αναδείχθηκαν οι σχεσεις Τουρκίας με το ισλαμικό κράτος και γενικότερα με του τζιχαντιστες.

Η πολεμική κίνηση της Τουρκίας κατα της Ρωσίας ,δείχνει στην διεθνή κοινότητα ότι ο Ερντογαν πλέον  δεν υπολογίζει ουτε καν το συμφέρον της Τουρκίας μπροστά στο μέλλον του Ισλάμ και του νέου χαλιφατου. Η Τουρκία ειναι απλά ένα μέσο για το ισλαμικό όραμα.

Στο όλο το  θέμα της Ρωσοτουρκικης κρίσης ,υπαρχει και μια Ελληνική παράμετρος. Μετα  την επίσημη αποδοχή απο το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ του δικαιώματος της Τουρκίας να αμυνθεί και να υπερασπισθεί τον εναέριο χώρο της ,μηπως η ΕΛΛΑΔΑ πρεπει να ξαναδεί τον τροπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο”;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ