Βίντεο: Στην δημοσιότητα βολές από τα νέα τουρκικά Α/Α όπλα – Απογοήτευση από βίντεο της άσκησης «Μέδουσα» του ΓΕΕΘΑ
ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η «ΘΕΡΜΗ» ΚΡΙΣΗ; - ΔΥΟ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Με βίντεο δοκιμών του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR που αναπτύσσεται από τουρκικές εταιρείες που έδωσε στη πριν λίγο στην δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απεικονίζεται η νέα απειλή που θα αντιμετωπίσουν τα μαχητικά της ΠΑ σε περίοδο μιας θερμής αναμέτρησης.
Στο βίντεο απεικονίζονται οι δοκιμές του πυροσωλήνα προσέγγισης του συστήματος HISAR–A και HISAR–O με τα οποία η τουρκική Αεροπορία θέλει να δημιουργήσει ένα πυκνότατο δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων γύρω από στρατηγικής και τακτικής σημασίας στόχους.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα απαντά με στρατηγικής φύσης ασκήσεις. Η κοινή ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ν.Α. Αιγαίο ύστερα από 5 ημέρες συνεχών σεναρίων μάχης και σεναρίων SAR.
Σε αυτά περιλαμβάνονταν και δοκιμές των αντιαεροπορικών όπλων των φρεγατών τα οποία ασκήθηκαν σε συνεργασία με μαχητικά της ΠΑ αλλά και της αιγυπτιακής Αεροπορίας.
Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε νυκτερινό σενάριο SAR το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής αεροναυτικής άσκησης.
Από όλη την άσκηση το ΓΕΕΘΑ το μόνο που έδωσε στην δημοσιότητα ήταν η ανάσυρση ενός ναυαγού από την θάλασσα.
Είναι σαφές ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν θέλει να προκαλέσει την Αγκυρα και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ίσως δεν κάνει άσχημα: Παρά τα “ηρωικά” λόγια του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι “διαλυμένες”, κάθε άλλο παρά διαλυμένες είναι.
Εκτελούν επιχειρήσεις σε πέντε διαφορετικά μέτωπα, αυτή την στιγμή και αδιαφορούν εντελώς για τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες που υφίστανται…
Και αν δεν έχουν όσους πιλότους θέλουν αυτή την στιγμή, έχουν-και με το παραπάνω-πιλότους και αφθονία μέσων για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε μια χώρα με διαθεσιμότητες στα οπλικά της συστήματα “υπό πολλή συζήτηση”, λόγω οικονομικής καταστροφής…
Παράλληλα η τουρκική Αεροπορία συνεχίζει ακάθεκτη τις ενέργειες της για τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο με συνεχείς εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ.
Σήμερα δύο φορές F-16 της ΠΑ αναχαίτισαν και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΧ). Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί από 4 και 2 F-16 (τα τελευταία οπλισμένα) και ένα CB-235 πραγματοποίησαν 18 παραβιάσεις του ΕΧΧ και 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Η Π.Α. σήκωσε δύο ζεύγη μαχητικών F-16 για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών ένα από Σκύρο και ένα από το Καστέλι της Κρήτης. Τα ζεύγος των μαχητικών από την Σκύρο ήταν αυτό που ενεπλάκη δύο φορές με τα τουρκικά μαχητικά την πρώτη στις 14:05 και την δεύτερη στις 14:10 δυτικά της Λέσβου.
Σε ότι αφορά το HISAR πρόκειται για ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α) μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύσσει ο τουρκικός όμιλος Aselsan.
Η Aselsan παρουσίασε το μικρού βεληνεκούς σύστημα HISAR-A, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR και το νέο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που έχει αναπτυχθεί για πυροβολαρχίες πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Η μονάδα πυρός του HISAR-A φέρεται στο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης ACV-30 κατασκευής FNSS και φέρει τέσσερα βλήματα HISAR-A κατασκευής της Roketsan που αποτελεί υποκατασκευαστή της Aselsan.
Το βλήμα έχει δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε μέγιστο υψόμετρο 5.000 μέτρων και το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται σε 15 χιλιόμετρα. Η Roketsan εκτός από το HISAR-A αποτελεί τον υποκατασκευαστή και του βλήματος HISAR-O μεσαίου βεληνεκούς καθώς και των κάνιστρων εκτόξευσης.
Το σύστημα, που αρχικά έφερε την ονομασία T-LALADMIS φέρει ραντάρ ελέγχου και ηλεκτροπτικό σύστημα που βρίσκεται σε ιστό με επιπλέον υπέρυθρη κάμερα με δικό του σύστημα ελέγχου πυρός. Το πλήρωμα της μονάδας πυρός είναι τριμελές (οδηγός και δύο χειριστές).
Ο HISAR-A βρίσκεται στη φάση δοκιμής υποσυστημάτων έχοντας ολοκληρώσει τη φάση καθορισμού προγράμματος, ενώ έχουν κατασκευαστεί τρία πρωτότυπα. Σύμφωνα την Aselsan οι πλήρεις δοκιμές του συστήματος προγραμματίζεται να αρχίσουν το 2016, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στον τουρκικό Στρατό για την πιστοποίηση του συστήματος θα πραγματοποιηθούν το 2017.
Το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα HISAR (που αρχικά έφερε την ονομασία T-MALADMIS) η μονάδα πυρός φιλοξενείται σε τροχοφόρο όχημα Mercedes-Benz και έχει τη δυνατότητα μέχρι έξι βλημάτων HISAR-O. Σε αντίθεση όμως με το σύστημα μικρού βεληνεκούς το HISAR μεσαίου βεληνεκούς έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί οργανωμένο σε πυροβολαρχίες που χρησιμοποιούν το σύστημα ελέγχου πυρός που ανέπτυξε η Aselsan.
Η πυροβολαρχία περιλαμβάνει επίσης ραντάρ έρευνας, ηλεκμτοοπτικό σύστημα και σύστημα IIR,και ραντάρ εγκλωβισμού. Το βλήμα HISAR-O έχει δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε μέγιστο ύψος 10.000 μέτρων και το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται στα 25 χιλιόμετρα.
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι εταιρικές δοκιμές ανάπτυξης του μεσαίου βεληνεκούς συστήματος προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2018.
Οι πρώτες βαλλιστικές δοκιμές του βλήματος HISAR-A πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, ενώ του HISAR-O τον Αύγουστο του 2014. Η ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών προβλέπεται εντός της επόμενης διετίας.
Δείτε τις δοκιμές του HISAR
Hisar-A ve Hisar-O testleri (Hisar-A dik fırlatma testi, Hisar-O Fırlatma sistemi entegre testi) pic.twitter.com/qIadYj4zuB
— Yusuf Akbaba (@ssysfakb) 8 Δεκεμβρίου 2016
Το βίντεο απο την άσκηση “Μέδουσα”
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ