«Θετικές κινήσεις» από την Ελλάδα καταγράφει  η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει ότι η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά στα οποία το καθεστώς κυριαρχίας είναι αμφισβητούμενο ενώ προσθέτει ότι   επίκεινται κι άλλες… τέτοιες  «θετικές εξελίξεις» όσον αφορά το Αιγαίο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σε ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά η άκρως φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «μια θετική κίνηση ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έχει δώσει σημάδια εξομάλυνσης με την Τουρκία.

«Η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες θα αποκτούν δυναμική».

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ακόμη ότι τα βήματα εξομάλυνσης επιταχύνθηκαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εξελίσσεται θετικά. Η Αθήνα έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με Συνθήκες (EGEAYDAAK), τα οποία αποτελούν έναν από τους προβληματικούς τομείς.

Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τη συνάντηση των ηγετών τον Δεκέμβριο, αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών».

«Πηγές» -προφανώς από την τουρκική προεδρία-  ανέφεραν στη Γενί Σαφάκ ότι

«με τη νέα περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησε η προμήθεια πολεμοφοδίων στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά».

Η Γενί Σαφάκ μιλά περί αμφισβήτησης κυριαρχίας σε 152 νησιά του Αιγαίου.

«Το πρόβλημα περί EGEAYDAAK, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων.

Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με αβέβαιο νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. (σ.σ. στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο κράτος η Τουρκία αφού δεν έχει υπογράψει, αλλά δεν σταματά να την επικαλείται!)

Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Λόγω της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στη Θάλασσα των Νήσων [σ.σ. έτσι αναφέρουν το Αιγαίο οι Τούρκοι καθώς δεν δέχονται να αναπαράγουν την ελληνικό του όνομα], όπως η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου».

Και το τουρκικό δημοσίευμα καταλήγει:

 «Η Ελλάδα, η οποία τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις διαφόρων μεγεθών.

Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ