Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πριν λίγο στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι «υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός περιορισμένων αλλά πειστικών πληροφοριών», που δείχνουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα όπως το αέριο σαρίν, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση επέμβαση των δυτικών στην Συρία.

«Τα περιθώρια για αμφιβολία σχετικά με αυτό, συνεχίζουν να μειώνονται», δήλωσε ο Κάμερον. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αρχίσει μια κατάλληλη διαπραγμάτευση που θα επιβάλει μια πολιτική μετάβαση και θα θέσει τέρμα στην σύγκρουση αυτή».

Ο Κάμερον είπε ότι θα μεταβεί στη Ρωσία την Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στη Συρία, οι ωμότητες συνεχίζουν να αυξάνονται» τόνισε και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή στη λήψη μιας απόφασης. «Σε ό,τι αφορά τα χημικά όπλα, είναι σημαντικό να αποκομίσουμε διδάγματα από το πώς οι πληροφορίες είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν», σημείωσε.

Στο μεταξύ η Βρετανία ξεκίνησε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία για την άρση του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην προμήθεια όπλων προς τους σύρους αντάρτες, λέγοντας ότι θα ενισχύσει την μετριοπαθή αντιπολίτευση και θα διασφαλίσει το ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με ευελιξία οποιαδήποτε επίθεση χημικά όπλα, αναφέρεται σήμερα σε ένα έγγραφο για συζήτηση που θα κυκλοφορήσει στους εταίρους της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό η Βρετανία θέτει δύο επιλογές για την τροποποίηση των ισχυόντων κυρώσεων ώστε να επιτραπεί η προμήθεια όπλων στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη επιλογή εξαιρεί πλήρως τον συνασπισμό από το εμπάργκο όπλων της ΕΕ, ενώ μια δεύτερη επιλογή θα αφαιρέσει τη λέξη «μη θανατηφόρα» από τη διατύπωση του κειμένου σχετικά με τις κυρώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την αποστολή των όπλων, αναφέρεται στο κείμενο που εξέτασε το πρακτορείο Reuters.

Στο βρετανικό κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται ραγδαία. «Η άρση του εμπάργκο όπλων από την ΕΕ για τους αντάρτες θα βοηθήσει να αποτραπεί η οποιαδήποτε εξάρτηση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από υποστηριζόμενες από ισλαμιστές ένοπλες ομάδες. Κυρίως, θα διασφαλίσει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ευελιξία μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, όπως τις επιθέσεις με χημικά όπλα», τονίζεται ακόμη στο κείμενο.

Γενικά και ο Ν.Κάμερον είναι εξαιρετικά διστακτικός να εμπλέξει την Βρετανία σε έναν πόλεμο στον οποίο κανείς δεν ξέρει ποιος είναι με ποιον… Το παράδειγμα της Λιβύης είναι πολύ πρόσφατο και “πονάει”…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ