Ρουκέτα εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ το βραδυ της Κυριακής Δεν έγινε σαφές από πού ακριβώς εκτοξεύτηκε η ρουκέτα ενώ από την ισραηλινή πλευρά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές στο σημείο όπου προσγειώθηκε ο πύραυλος.

Η εκτόξευση ρουκετών θα μπορούσε να γίνει από την πόλη Μαριαρούν του Λιβάνου η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα και είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ, ανέφερε ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

Η ίδια πηγή σημείωσε επίσης ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ είπαν ότι ακούστηκε μια έκρηξη, ενώ η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της ερευνούν την περιοχή.

Στο μεταξύ ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης φανερά εγκλωβισμένος από τις συνεχείς ήττες στο πεδίο της μάχης απάντησε “και ναι, και όχι” στο ενδεχόμενο διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης είναι ανεπαρκής και ζήτησε διευκρινίσεις προτού μπορέσει να λάβει μια απόφαση για τη δική του συμμετοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, “μίλησε για διάλογο με την αντιπολίτευση. Δεν είναι στ΄αλήθεια ένας διάλογος που επιδιώκουμε τώρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουάι Σάφι, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, στο περιθώριο μιας συνάντησης αυτής της κύριας οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη.

“Η αρχή, είναι πως (…) ενδιαφερόμαστε για συνομιλίες που οδηγούν σε μια μεταβίβαση της εξουσίας και σε μια δημοκρατική μετάβαση. Το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο στο θέμα αυτό”, συνέχισε ο Σάφι.

“Το καθεστώς δεν έχει πει ακόμη πως (ο Άσαντ) είναι έτοιμος να φύγει”, υπογράμμισε, “είμαστε έτοιμοι να πάμε στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν να παραδώσουν την εξουσία στο λαό (…) και αυτό σημαίνει πως ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του μέλλοντος της Συρίας”.

Φυσικά δεν τίθεται θέμα απόρριψης της συμμετοχής του από την πλευρά του Άσαντ

Ο Μουάλεμ ανακοίνωσε την Κυριακή στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βαγδάτη πως η κυβέρνησή του έλαβε “επί της αρχής την απόφαση να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη”.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα είχαν την πρωτοβουλία αυτής της ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης “Γενεύη 2”, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο με σκοπό να θέσει τέρμα στην αιματηρή σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία για περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι επικεφαλής της γαλλικής, της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι για να συζητήσουν για τη Γενεύη

Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο μέτωπο σύγκρουσης σιιτών και σουνιτών, στο Ιράκ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επιθέσεις που στόχευαν κυρίως στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στην περιοχή της Μοσούλης. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι στρατιώτες και η αστυνομία επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο σε ένα σπίτι. Στη ίδια πόλη ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ.

Η Μοσούλη και η πόλη Ανμπάρ κατοικούνται κυρίως από την μειονοτική κοινότητα των σουνιτών οι οποίοι έχουν προχωρήσει εδώ και μήνες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για επιχείρηση στοχοποίησης τους.

Αλλά και στη Βαγδάτη από αντίστοιχες επιθέσεις σκοτώθηκαν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού. Το Ιράκ περνά μια νέα περίοδο αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή του έτους, καθαρά λόγω του πολέμου στην Συρία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ