Καταστροφική χαρακτηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στους αντάρτες της Συρίας η επικεφαλής του Ελέγχου και Εξοπλισμών της παγκόσμιας οργάνωσης Oxfam Άννα Μακντόναλντ. Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να στραφούν σε άλλη πολιτική η οποία θα φέρει στην ειρήνη στη Συρία και όχι να επιτείνει τις εμφύλιες συγκρούσεις και την ανθρωπιστική κρίση.

Η Συρία είναι ήδη γεμάτη όπλα. Υπολογίζεται ότι 80.000 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στον εμφύλιο και περισσότεροι από τους διπλάσιους έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, πολλοί με τα ρούχα που φορούσαν, αναζητώντας καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, γράφει η Αννα Μακντόναλντ στο CNN καταγγέλλοντας την απόφαση της Ευρώπης να άρει το εμπάργκο όπλων προς τη Συρία.

«Η απόφαση της ΕΕ μπορεί να έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες αν ωθήσει κάποιο κράτος-μέλος να στείλει όπλα ή πυρομαχικά», γράψει η Μακντόναλντ η οποία είναι Επικεφαλής Ελέγχου των Εξοπλισμών για την παγκόσμια οργάνωση Oxfam η οποία καταπολεμά τη φτώχεια και τις αιτίες της. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της βίας».

Το εμπάργκο όπλων, που ήρθη στις 31 Μαΐου, ίσχυε για δύο χρόνια. Σήμερα οποιοδήποτε από τα 27 κράτη-μέλη – πιθανότατα η Βρετανία και η Γαλλία- το επιθυμεί, μπορεί να στείλει όπλα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Η απόφαση για την άρση του εμπάργκο είναι εντελώς λανθασμένη», γράφει η Μακντόναλντ. «Υπάρχουν ήδη σαφείς αποδείξεις, από διάφορες αξιόπιστες πηγές, ότι ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό του παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ υπάρχουν αποδείξεις και για ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης».

«Η αποστολή και άλλων όπλων στη Συρία απλώς θα τροφοδοτήσει την θανατηφόρα κούρσα εξοπλισμών που συντελείται επί συριακού εδάφους και οι άμαχοι θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα. Ηδη λιγότερες από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για την άρση του εμπάργκο, η Ρωσία δήλωσε ότι σκοπεύει να στείλει πάραυτα αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Συρία», τονίζει.

Αντλώντας από την πείρα της, η Μακντόναλντ -που συμμετέχει  στην κατάρτιση της Συνθήκης για το Εμπόριο Οπλων από το 2002 και έχει εργαστεί με θύματα πολέμων σε πολλά προγράμματα της Oxfam ανά τον κόσμο- γράφει ότι ενώ είναι εύκολο να σταλούν όπλα οπουδήποτε, «είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν και σε ποιου τα χέρια θα καταλήξουν».

Η επικεφαλής για τον Ελεγχο των Οπλων της Oxfam συμβουλεύει την ΕΕ, αντί να εξοπλίσει την αντιπολίτευση, «να διοχετεύσει τις προσπάθειές της σε διαφορετική κατεύθυνση», δηλαδή να κάνει το παν για να επιτύχει η ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης που θα συνδιοργανωθεί από ΗΠΑ και Ρωσία στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου. Ως πρώτο βήμα, «να εξασφαλιστεί ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πάψουν να στέλνουν όπλα σε κάθε αντιμαχόμενη πλευρά στη Συρία».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ