Η συμμετοχή του Μόρσι σε συγκέντρωση τζιχαντιστών ήταν η ”κόκκινη γραμμή”
Με την κατάσταση στην Αίγυπτο να οδηγεί, ουσιαστικά, σε έναν εμφύλιο ανάμεσα στο λαό και τον στρατό της χώρας από τη μία, και τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι από την άλλη, στρατιωτικές πηγές επιχειρούν, μέσω «διαρροών» στον Τύπο, να εξηγήσουν τι ωθεί τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να εμπλακούν σε μια διένεξη πολιτικής, κυρίως, φύσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές, οι ανησυχίες του αιγυπτιακού στρατού για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έφθασαν σε σημείο καμπής, όταν ο τελευταίος συμμετείχε σε συγκέντρωση σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, που καλούσαν σε ιερό πόλεμο στη Συρία.
Στη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου, σουνίτες ιερωμένοι χρησιμοποίησαν τη λέξη “άπιστοι”, για να καταγγείλουν τόσο τους σιίτες που πολεμούν για την επιβίωση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, όσο και τους μη θρησκευόμενους, που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο.
Παίρνοντας το λόγο, ο ίδιος ο Μόρσι ζήτησε την ξένη επέμβαση στη Συρία εναντίον του Άσαντ, προκαλώντας την άμεση και «κοφτή» αντίδραση του αιγυπτιακού στρατού, που εξέδωσε ανακοίνωση, για να επισημάνει ότι ο μοναδικός του ρόλος είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας.
Αιχμή της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η συγκέντρωση για τη Συρία ήταν ένα λειτουργικό ελάττωμα της προεδρίας Μόρσι: αν και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Μόρσι είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο αιγυπτιακός στρατός παραμένει κυρίαρχος της τύχης του και ανταγωνιστική πηγή εξουσίας για εκείνον που θεωρείται ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.
Το δραματικού χαρακτήρα τελεσίγραφο του στρατού με τη διατύπωση της απαίτησης προς τον Μόρσι και άλλες πολιτικές προσωπικότητες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέχρι σήμερα το απόγευμα, κατέλαβε εξ απήνης την προεδρία.
Μπροστά στις γιγάντιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ο στρατός επικαλέστηκε την ανάγκη αποφυγής ενός νέου λουτρού αίματος και την ανησυχία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αναμεσά τους η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, δυσχεραίνοντας τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr