Στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι απίθανο να υπογράψει τη διμερή συνθήκη ώστε οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του NATO να συνεχίσουν να δρουν στη χώρα αυτή μετά το 2014 κι ενδεχομένως θα αφήσει να αποφασίσει ο διάδοχός του τι θα επιλέξει, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Η Καμπούλ και η Ουάσινγκτον διεξήγαγαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν στο νομικό πλαίσιο ώστε ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα μετά το τέλος του 2014, όταν οι δυνάμεις του NATO τερματίζουν τις μάχιμες αποστολές τους, αφήνοντας πίσω τους μια πολύ πιο μικρή δύναμη σε εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Καρζάι έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει.

Η καθυστέρηση προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, που θέλουν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2014. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχουν διαμηνύσει ότι ενδέχεται να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν στα τέλη αυτού του έτους, εάν δεν υπογραφεί μια συμφωνία σύντομα.

Ο Ράσμουσεν παραδέχθηκε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά σήμερα ότι δεν περιμένει ο Καρζάι να υπογράψει την διμερή συμφωνία για την ασφάλεια και ότι μια παρόμοια συμφωνία μπορεί να πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης με τις άλλες χώρες-μέλη του NATO.

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε πως πιστεύει ότι ο Καρζάι θα αφήσει να αποφασίσει για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος ο οποίος θα αναδειχθεί στις εκλογές της 5ης Απριλίου. Ο Καρζάι έχει υπηρετήσει δύο θητείες και βάσει του Συντάγματος του Αφγανιστάν δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα.

«Θεωρώ, ρεαλιστικά μιλώντας, ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα υπογράψει», ανέφερε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια. Σημείωσε πάντως ότι είναι πεπεισμένος πως το Αφγανιστάν θα επικυρώσει τη συμφωνία «τελικά» και ότι το NATO θα έχει ακόμη χρόνο για να κάνει τους σχεδιασμούς του σχετικά με την αποστολή του που θα παραμείνει στη χώρα μετά το 2014, έστω κι αν η συμφωνία αυτή δεν υπογραφεί παρά αφού ο Καρζάι αποχωρήσει και αναλάβει ο διάδοχός του.

«Πιθανότατα θα είναι ο νέος πρόεδρος που πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία για την ασφάλεια και σε αυτή την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να μείνουμε μετά το 2014», ανέφερε. «Εάν δεν έχουμε μια υπογραφή ακόμη και από το νέο πρόεδρο, τότε είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να αποσύρουμε τα πάντα ως τα τέλη του 2014, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε μια νομική βάση για τη συνέχιση της παρουσίας μας», πρόσθεσε.

Η δύναμη υπό την διοίκηση του NATO διατηρεί σήμερα γύρω στους 57.000 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο αριθμός των ξένων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν σχεδιαζόταν να μειωθεί σε 8.000-12.000 μετά το 2014.

Ο Ράσμουσεν επέμεινε εξάλλου ότι η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την ξένη στρατιωτική βοήθεια που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, οι οποίες αριθμούν 350.000 στελέχη, καθώς και τη συνέχιση της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας. Η ξένη βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε περίπου 8 δισεκ. δολάρια το χρόνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ