Ρωσία:Παντελής έλλειψη αλήθειας η έκθεση του ΟΗΕ για την Ουκρανία
Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζει «επικίνδυνη επιδείνωση» στην ανατολική Ουκρανία, τονίζει έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Κίεβο.
Στην έκθεση της 34μελούς αποστολής παρατηρητών στην περιοχή απαριθμείται σειρά «συγκεκριμένων περιστατικών, φόνων, βασανισμών, ξυλοδαρμών, απαγωγών, πράξεων εκφοβισμού κατά συγκεκριμένων προσώπων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχουν διαπραχθεί στην πλειοψηφία τους από καλά οργανωμένες και οπλισμένες αντικυβερνητικές ομάδες στο ανατολικό τμήμα της χώρας».
Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία συνέπραξαν σε έκνομες πράξεις και καταλήψεις πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, κατάσταση που υπονόμευσε την ισχύ του νόμου και τις εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει η έκθεση.
Η Ύπατη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι κάλεσε τα πρόσωπα που διαθέτουν επιρροή επί των ενόπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουν τη δράση των ανθρώπων αυτών που φαίνονται αποφασισμένοι να διαλύσουν τη χώρα».
Η έκθεση καλύπτει χρονική περίοδο από τις 2 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου και καταγγέλλει ειδικά «τις παρενοχλήσεις» κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας.
Οι Τάταροι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα όπως «η ελευθερία κίνησης, περιπτώσεις φυσικής παρενόχλησης, απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, φόβοι θρησκευτικής δίωξης για τους πιστούς μουσουλμάνους και η απειλή του εισαγγελέα της Κριμαίας να τερματίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας (Μετζλίς)», σύμφωνα με την έκθεση.
«Περισσότεροι από 7.200 πολίτες της Κριμαίας -στην πλειοψηφία τους Τάταροι- έχουν μετατραπεί σε εκτοπισμένους» σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων προεδρικών εκλογών την 25η Μαρτίου θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την άμβλυνση της κατάστασης. Ωστόσο πολλοί υποψήφιοι έχουν αναφέρει πράξεις εκφοβισμού και επιθέσεις εναντίον τους, που οδηγούν σε ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
Στην έκθεση καταγγέλλεται «κύμα απαγωγών και παράνομων κρατήσεων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, τοπικών πολιτικών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και μελών του στρατού».
Σημειώνεται επίσης ότι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών προσπαθούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες για καταχρήσεις από την πλευρά των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και αναφέρεται ότι υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για ανθρώπους που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τον στρατό υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις».
Η Ρωσία κατήγγειλε «παντελή έλλειψη αντικειμενικότητας» στην έκθεση του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, να τονίζει σε ανακοίνωσή του:
«Η έλλειψη αντικειμενικότητας, οι εξοργιστικές αντιφάσεις και η χρησιμοποίηση δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι συντάκτες της εκπλήρωσαν μία πολιτική εντολή για να ‘αθωώσουν’ τις αυτοανακηρυχθείσες αρχές του Κιέβου».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr