Τρεις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μάλι ζήτησαν σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στο Κιντάλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αυτής, την 17η Μαΐου.

Έξι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δύο πολίτες δολοφονήθηκαν στην επαρχία αυτή, η οποία στη συνέχεια κατελήφθη από ένοπλες ομάδες, έπειτα από συγκρούσεις με τον στρατό, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Μαλί αλλά και την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία, οι έξι αξιωματούχοι ήταν δύο νομάρχες και τέσσερις αντινομάρχες. Στις μάχες που ακολούθησαν, ενώ ο πρωθυπουργός Μούσα Μάρα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη Κιντάλ, σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι.

Το Κιντάλ ελέγχεται εν μέρει από τους αντάρτες Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA).Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και η Ένωση του Μαλί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH) καταδίκασαν τη βία, όπως έκανε με δική του ανακοίνωση και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). “Καλούμε τις δικαστικές αρχές του Μαλί, με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, να ρίξουν φως σε αυτές τις ενέργειες ώστε να διωχθούν ποινικά οι δράστες”, δήλωσε ο πρόεδρος της AMDH, Μοκτάρ Μαρίκο.

Ένας από τους ηγέτες των Τουαρέγκ, από τη Ρώμη όπου βρισκόταν σήμερα, υποστήριξε ότι το κίνημά του “δεν εκτέλεσε κανέναν” στο Κιντάλ και έκανε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία. Ο Μούσα Αγκ Ασαρατουμάν, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδρυτικό μέλος του MNLA, διέψευσε ότι το Κίνημα “εκτέλεσε τον νομάρχη και τον αντινομάρχη” του Κιντάλ. “Σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, εμείς δεν εκτελέσαμε κανέναν”, επέμεινε.

Ο Ασαρατουμάν διαβεβαίωσε ότι το MNLA έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις καλής θέλησης. “Ξεκινήσαμε χθες, με την απελευθέρωση 30 ανθρώπων που κρατούσαμε. Σχεδιάζουμε τις επόμενες ώρες να παραδώσουμε την επαρχία στις διεθνείς δυνάμεις”, συνέχισε, λέγοντας ότι οι Τουαρέγκ είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση.

“Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε με την (ειρηνευτική) συμφωνία της 18ης Ιουνίου 2013 στην Ουαγκαντούγκου”, πρόσθεσε, σε αντίθεση όπως είπε με την κυβέρνηση η οποία δεν τήρησε τη δέσμευσή της “να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί μας 60 ημέρες μετά τις εκλογές”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ