Πόλη – πόλη οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), πλησιάζουν τη Βαγδάτη που αποτελεί τον κύριο στόχο τους για τη δημιουργία του ιδανικού κράτους για τους ίδιους, το λεγόμενο Τζιχαντιστάν.

Στο μεταξύ, στον αγώνα κατά των ανταρτών «πέφτει» και το Ιράν, το οποίο έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου, Χασάν Ρουχανί, για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και προσπάθεια ώστε να σταματήσει η αγριότητα της «εξτρεμιστικής και τρομοκρατικής» οργάνωσης των τζιχαντιστών, ενισχύει το Ιράκ με μονάδες της Επαναστατικής Φρουράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται το δίκτυο CNN, περίπου 500 είναι τα μέλη της Επαναστατικής Φρουράς, τα οποία έφτασαν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες, με σκοπό να καταστείλουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL).

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μάλιστα, διευκρίνισε πως οι ιρανικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την περιοχή Ντιγιάλα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην επαρχία Ντιγιάλα ήδη πραγματοποιούνται συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνίτες αντάρτες που υποστηρίζουν τους μαχητές του ISIL και σε μέλη της πολιτοφυλακής Ιρακινών σιιτών.

Στο μεταξύ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, του Ιράκ, κάλεσε τους σιίτες να πάρουν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάλου Αγιατολάχ κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, όσοι πολίτες μπορούν να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες, ώστε «να υπερασπιστούν τη χώρα τους, τους συμπολίτες τους και τους ιερούς τόπους, ας το κάνουν».

Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρών από την προέλαση των μαχητών του ISIL στο Ιράκ, με την εκπρόσωπο του Οργανισμού, Ναβί Πιλάι, να μιλάει για «εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση με εκτελέσεις, βιασμούς και επιθέσεις, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 17 πολίτες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια.

Σε ανακοίνωσή της η Πιλάι τόνισε πως είναι ενοχλημένη από τις αναφορές για αντάρτες του ISIL και από τη Συρία, «εκ των οποίων και κρατούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της Μοσούλης και πήραν τα όπλα, σκοτώνοντας στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες».

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και την «ανθρωπιστική» μεταχείριση των μαχητών που καταθέτουν τα όπλα.

«Οι φόνοι κάθε είδους, οι ακρωτηριασμοί, η απάνθρωπη συμπεριφορά και οι βασανισμοί συνιστούν εγκλήματα πολέμου» τόνισε η Πιλάι.

Δειλά – δειλά ο ιρακινός στρατός απαντά στις επιθέσεις των ανδρών του ISIL, ανοίγοντας πυρ στις περιοχές Σααντίγια και Τζαλάουλα, με αποτέλεσμα δεκάδων πολιτών να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες περιοχές στα σύνορα με το Ιράν.

Όλα αυτά, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο οι τζιχαντιστές να μην καταλάβουν τη χώρα, αλλά ούτε και τη Συρία.

Βέβαια, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι ο πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προβεί σε στρατιωτική παρέμβαση, αλλά επισήμανε ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί εντός των ημερών.

Ανάμεσα στις επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι αεροπορικές επιδρομές, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής «μπότας» στα εδάφη του Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Εντούτοις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν το ενδεχόμενο για αποστολή ακόμα περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού ώστε να ενισχυθεί ο ιρακινός στρατός.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες ο Ομπάμα θα δώσει την εντολή για αποστολή αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή αεροπορική επιδρομή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ