Τζιχαντιστάν: Η χώρα των σφαγέων, βιαστών και αποκεφαλιστών [εικόνες]
(Πορφύρης Δ. / Σταφυλά Π.)
Ο νεολογισμός Τζιχαντιστάν είναι μια επινόηση του ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής Jean Pierre Fillin για να ορίσει την γεωγραφική περιοχή που ελέγχει η σουνιτική Daash ή ΙSIS που φιλοδοξεί να πραγματώσει την επωνυμία της Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Sham (Iσλαμική Συρία) με την ίδρυση Χαλιφάτου.
Οι κάτοικοί της είναι μια νέα φυλή που προέκυψε μέσα από τις κοινωνικοιστορικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή της.
Ισλαμιστές της Daash αποκεφάλισαν δυο Σύριους στην πόλη Αzaz βόρεια του Χαλεπίου και κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα που αποτελούν την πύλη μαζικής εισόδου των χιλιάδων ξένων μουτζαχεντίν.
Την φωτογραφία δημοσιεύει site της συριακής διασποράς. Σε αντίστοιχο πλάνο τζιχαντιστής αυστραλιανός υπήκοος εμπαίζει το κομμένο κεφάλι πρώην συντρόφου του που ανήκει στον FSA.
Αυτές οι γκροτέσκο σκηνές αποτελούν την ζοφερή καθημερινότητα του Τζιχαντιστάν του νέου υβριδικού ψευδοκράτους που απλώνεται από την Ράκκα και την Deir erZor της Συρίας ως τις παρυφές της Βαγδάτης. Ο κοινός παρανομαστής αυτών των περιοχών είναι τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Το Ιράν για να προασπίσει τον σιιτικό Νότο του Ιράκ αλλά και την Βαγδάτη που ελέγχει η σιιτική κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι απέστειλε 3000 κομάντος σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται πηγές των ιρανικών υπηρεσιών.
Ήδη στο Ιράκ επιχειρεί μια ακόμη ομάδα Ιρανών που συνέβαλαν στην ανακατάληψη μεγάλου μέρους της πόλης Τikrit. To Iράν έχει ήδη διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που οι σουνίτες τρομοκράτες φθάσουν στα 100χλμ από τα ιρακο-ιρανικά σύνορα θα πληγούν από αεροπορικές επιδρομές.
Σε μια άλλη πτυχή του θέματος επανέρχεται η Figaro. Κάνει λόγο για πιθανή οριστική εξαφάνιση των χριστιανών του Ιράκ. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι αμείλικτα: Μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003 στο Ιράκ εξαφανίστηκε το 93% των χριστιανών της χώρας.
Το 2003 οι χριστιανοί υπολογίζονταν σε 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα οι χριστιανοί του Ιράκ δεν υπερβαίνουν τους 150.000. Στην Μοσούλη πριν την προχθεσινή φυγή τους διέμεναν 3.000 χριστιανοί έναντι των 35.000 το 2003 και σήμερα σχεδόν κανένας.
Εκτιμάται ότι το εμπάργκο που επέβαλαν ΗΠΑ και Μ Βρετανία στο Ιράκ μεταξύ 1991 και 2003 ευθύνεται για το θάνατο 500.000 ανθρώπων. Ενώ από την αμερικανική επέμβαση του 2003 ως και τις εμφύλιες συγκρούσεις σκοτώθηκαν έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.
Τα θύματα αριθμητικά ήταν σαφώς κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι όμως αναλογικά περισσότεροι ήταν χριστιανοί. Η αποσταθεροποίηση και η γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής ευνόησε την ριζοσπαστικοποίηση και τον φονταμενταλισμό των οποίων τους καρπούς δρέπουν τώρα σε κομμένα κεφάλια.
Η μισαλλοδοξία και το σεχταριστικό μένος επικράτησαν και αναλαμβάνουν ρόλο ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή.
Παρόλα αυτά ο Ομπάμα σύμφωνα με την Guardian ενώ απέκλεισε με δηλώσεις του το ενδεχόμενο χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων λύσεων που εμπεριέχουν το σενάριο αεροπορικών επιδρομών το οποίο προκρίνει τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία με το πρόσχημα τι άλλο την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr