Τα “χέρια ψηλά” σηκώνει ο ΟΗΕ και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Δύση, η οποία αφήνει το ταλαίπωρο Ιράκ κυριολεκτικά στη μοίρα του και στο “έλεος” των ανθρωποφάγων ισλαμιστών της ISIL.

Μέρος του προσωπικού στο ΟΗΕ στη Βαγδάτη εγκατέλειψε την ιρακινή πρωτεύουσα «προληπτικά» και πρόκειται να εγκατασταθεί σε άλλες πόλεις, όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό.

Πρόκειται για ένα «προσωρινό» μέτρο που αφορά μέχρι στιγμής 58 από τους 200 περίπου ξένους υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στην ιρακινή πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Αυτοί οι 58 εργαζόμενοι αναχώρησαν σήμερα από τη Βαγδάτη με προορισμό το Αμάν (Ιορδανία) «προκειμένου να επανεγκατασταθούν στο Αρμπίλ στο Ιράκ» εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Και άλλες παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στις επόμενες ημέρες» προσέθεσε ο ίδιος.

«Αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας τις τελευταίες τρεις ημέρες η κατάσταση έχει αλλάξει στο πεδίο εδώ και κάποιες ημέρες και εμείς συνεπώς προσαρμόζουμε την παρουσία μας» είπε ο ίδιος.

Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ «θα συνεχίσει το έργο του» στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε σήμερα την «εν ψυχρώ» εκτέλεση, από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) εκατοντάδων ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στη Γενεύη.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ημερών, κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή που παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι.

«Αν και ο απολογισμός δε μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, αυτή η σειρά εν ψυχρώ εκτελέσεων που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστούν πολύ πιθανόν εγκλήματα πολέμου» προσέθεσε η ίδια.

Για την Πιλάι «αυτό το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας να ενωθούν εναντίον των προσπαθειών που καταβάλλονται να χωριστεί το Ιράκ σύμφωνα με σεκταριστικές ή γεωγραφικές γραμμές» κατέληξε η Πιλάι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ