Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ ανέφερε ότι δεν θα σταλούν εκ νέου αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, όπου κλιμακώνεται η εξέγερση των σουνιτών ανταρτών.

Ο Ρέιντ περιέγραψε επίσης τη σοβούσα κρίση στο Ιράκ ως «εμφύλιο πόλεμο», εν όψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όπου θα εξεταστεί το θέμα.«Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών μας σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. Δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε ο Ρέιντ κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας.

Ο Ρέιντ όπως και οι άλλοι τρεις ηγέτες του Κογκρέσου ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακκόνελ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ρεπουμπλικάνος Τζον Μπόνερ και η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοκρατική Νάνσι Πελόσι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ομπάμα αργότερα μέσα στην Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο για να εξετάσουν την κρίση στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ δήλωσε εν τω μεταξύ στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ότι ελπίζει να ακούσει από τον Ομπάμα μια «ευρύτερη στρατηγική» για το Ιράκ. «Αυτό που ζητώ είναι μια στρατηγική που θα εγγυάται κάποια επιτυχία που θα διατηρήσει το Ιράκ ελεύθερο και θα στηρίζει τη δημοκρατία για την οποία έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά», είπε.

Ο Μπόνερ επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Ομπάμα καθώς δεν έκανε κάτι νωρίτερα ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και κατήγγειλε την ιδέα της προσέγγισης με το Ιράν τον μακροχρόνιο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όχι, απολύτως όχι» είπε ο Μπόνερ όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει τις συνομιλίες με το Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές που έχει για να απωθήσει τους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα στο βόρειο Ιράκ από την περασμένη εβδομάδα συντρίβοντας τη σιιτική ηγεσία του ιρακινού στρατού.

Το Ιράν η μεγαλύτερη σιιτική δύναμη, έχει στενούς δεσμούς με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι και τα ιρακινά σιιτικά κόμματα που έχουν κερδίσει τις εκλογές αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη είναι σύμμαχοι της πολιτικής ηγεσίας της Βαγδάτης, αλλά δεν έχουν συνεργαστεί κατά το παρελθόν, αν και εσχάτως αμερικανοί και ιρανοί διπλωμάτες συζήτησαν εν συντομία το ζήτημα της κρίσης στο Ιράκ κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ