Περίπου 10.000 άνθρωποι έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της χριστιανικής πόλης Καρακός, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφεραν κάτοικοι και μια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν εσπευσμένα τις εστίες τους και ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών αναζητούν καταφύγιο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΗCR).

Η πόλη Καρακός βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στα χέρια των ανταρτών από την 10η Ιουνίου, και της Αρμπίλ, η οποία μέχρι στιγμής έχει συγκριτικά γλιτώσει από τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι σουνίτες μαχητές, κυρίως οι τζιχαντιστές του Ιρακινού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

«Περίπου 10.000 μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων του Καρακός εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφού βλήματα όλμων ερρίφθησαν κοντά στην πόλη νωρίτερα στην εβδομάδα» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που ανάρτησε η Αρμοστεία στον ιστότοπό της.

Πολλοί κάτοικοι εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους έπειτα από αυτούς τους βομβαρδισμούς, την προέλευση των οποίων αγνοούν.

«Τα παιδιά μας δεν έχουν κοιμηθεί εδώ και δύο ημέρες. . . έχουν τρομοκρατηθεί από τους βομβαρδισμούς» εξήγησε η Άζαρ Μπέχναμ, η οποία φιλοξενείται μαζί με τα 5 παιδιά της σε ένα κέντρο υποδοχής στην Αρμπίλ. «Φύγαμε κι αφήσαμε τα πάντα πίσω μας. Οι κρότοι (σ.σ. των εκρήξεων) είχαν γίνει τρομακτικοί και η ζωή αδύνατη» προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία «οι αφίξεις αυτές θα αυξήσουν την πίεση στους πόρους» του Κουρδιστάν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη βενζίνη.Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν μπάνιο, κλιματισμό –και το καλοκαίρι στο Ιράκ είναι δύσκολο– και ανησυχούν για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, υπογραμμίζει η HCR.

Η Ταάλα Ίσακ, 65 ετών, διέφυγε μαζί με τα 24 μέλη της οικογένειάς της, περιλαμβανομένων των 18 εγγονιών της. «Έκανε πολύ ζέστη, υποφέραμε, δεν είχαμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό… και όταν οι βόμβες άρχισαν να πέφτουν, εγκαταλείψαμε την πόλη, γιατί φοβόμασταν για τα παιδιά μας».

Οι κάτοικοι του Καρακός είναι κυρίως καθολικοί και η ασφάλεια των εκκλησιών και των υποδομών της Εκκλησίας προστατεύεται από χριστιανούς πολιτοφύλακες.Πριν από την αμερικανική επέμβαση του 2003, ένα εκατομμύριο και πλέον χριστιανοί ζούσαν στο Ιράκ, 600.000 εκ των οποίων στη Βαγδάτη. Όμως εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην χώρα έκτοτε, δεν απομένουν σήμερα περισσότεροι από 400.000 στο σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με τον πατριάρχη της εκκλησίας των Χαλδαίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ