Περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά, θύματα της κρίσης στη Συρία, έχουν ανάγκη από βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, η οποία εκφράζει φόβους ότι λόγω έλλειψης πόρων θα αναγκαστεί να μειώσει τη βοήθειά που παρέχει.

«Είναι ένας τρομακτικός αριθμός ο οποίος αυξάνεται πολύ, πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Σάιμον Ίνγκραμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.«Οι αριθμοί του Ιουλίου του 2014 δείχνουν μια αύξηση δύο εκατομμυρίων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013», πρόσθεσε ο Ίνγκραμ.Από αυτά τα παιδιά τα 5,1 εκατομμύρια ζουν στη Συρία και το 1,49 εκατομμύριο είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Unicef.

Εξάλλου η οργάνωση δεν έχει λάβει παρά το 37% των 770 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει για να προσφέρει βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη, κατήγγειλε ο Ίνγκραμ.Με την έναρξη του καλοκαιριού και τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στην περιοχή, η Unicef ανησυχεί ιδιαίτερα εξαιτίας της έλλειψης πόρων για τα προγράμματά της που αφορούν την παροχή νερού και την υγιεινή.

«Για παράδειγμα στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Ιορδανία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι υπηρεσίες παροχής νερού και υγιεινής να διακοπούν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης», την ώρα που είναι αυξημένος ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως η πολιομυελίτιδα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Unicef.

Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 36 κρούσματα πολιομυελίτιδας στη Συρία και δύο στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Συνολικά 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια στη Συρία, ενώ υπάρχουν 2,9 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι σύροι πρόσφυγες στην περιοχή, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 100.000 κάθε μήνα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός τους στο τέλος του έτους θα ανέρχεται σε 3,6 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Ζεμπράν Μπασίλ προειδοποίησε σήμερα κατά μιας «διχόνοιας μεταξύ των Λιβανέζων και των Σύρων», αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα των σύρων προσφύγων στη χώρα, που πλέον αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου.«Η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν εκρηκτική και θα μπορούσε να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων και των Σύρων», είπε ο Μπασίλ.

Χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία αναφέρει ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων στον Λίβανο αναμένεται να φτάσει στα τέλη του 2014 το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.«Είναι σαν ολόκληρος ο πληθυσμός της Ρουμανίας, 19 εκατομμύρια άνθρωποι, να μεταναστεύσουν στη Βρετανία ή τη Γαλλία που έχουν πληθυσμό 63 και 67 εκατομμυρίων κατοίκων αντίστοιχα», εξήγησε ο υπουργός.

Ο Λίβανος, μια χώρα 4 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό σύρων προσφύγων στην περιοχή, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν το 1,1 εκατομμύριο.«Το ποσοστό των Σύρων (στον Λίβανο) ξεπερνά το 35% διότι πρέπει επίσης να υπολογίσουμε τους μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες, ενώ στην Τουρκία αποτελούν το 1,2% του πληθυσμού, στο Ιράκ το 1,4% και στην Ιορδανία το 18,5%», υπογράμμισε ο Μπασίλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λιβάνου φοιτούν πλέον 88.000 παιδιά από τη Συρία έναντι 85.000 παιδιών από τον ίδιο τον Λίβανο ή άλλες χώρες.

Εξάλλου σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Βηρυτού καταγράφηκαν τον Μάιο «80 γεννήσεις Σύρων έναντι 40 Λιβανέζων».

Προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών από τη Συρία ο Μπάσιλ επανέλαβε την έκκλησή του να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και όχι σε λιβανέζικο έδαφος.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι σύροι πρόσφυγες κοστίζουν στον Λίβανο 4,5 δισεκατομμύρια δολάριο το χρόνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ