Το κήρυγμα του Αλ-Μπαγκντάτι δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και θέλει να ξεπεράσει την Αλ-Κάιντα
Την άνοδο της αυτοπεποίθησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και τη βούλησή της να επιβληθεί ως ο ηγέτης του παγκόσμιου τζιχάντ (ιερός πόλεμος), καταδεικνύει η πρώτη επίσημη εμφάνιση του αρχηγού αυτής της οργάνωσης σε ένα βίντεο μαγνητοσκοπημένο σε ιρακινό τέμενος, όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες.
Ο Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος ανακηρύχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (IS) «χαλίφης» στα εδάφη που ελέγχει στη βόρεια Συρία και το ανατολικό Ιράκ, κάλεσε τους μουσουλμάνους να τον «υπακουούν», κατά το κήρυγμα το οποίο εκφώνησε την Παρασκευή σε ένα τέμενος της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ).
Το βίντεο του κηρύγματος, η αυθεντικότητα του οποίου δεν κατέστη δυνατό να πιστοποιηθεί, αναρτήθηκε χθες, Σάββατο, σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους.
Αυτή η αιφνίδια εμφάνιση ενός ανθρώπου που είχε ως τότε καλλιεργήσει την εικόνα ενός αφανούς διοικητή, ο οποίος ήταν πρώτα απ’ όλα παρών στα πεδία της μάχης, δείχνει το δρόμο που έχει διανύσει το IS, ενώ ο χώρος τον οποίο εκπροσωπεί έμοιαζε να έχει ηττηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Ιράκ.
«Για να πούμε τα πράγματα απλά, ένας από τους περισσότερο καταζητούμενους ανθρώπους στον πλανήτη μπόρεσε να πάει στο κέντρο της Μοσούλης και να εκφωνήσει ένα κήρυγμα μισής ώρας στο πιο σεβαστό τέμενος, στην πιο μεγάλη πόλη που ελέγχεται από την πιο γνωστή τζιχαντιστική οργάνωση της εποχής μας», συνοψίζει ο Τσαρλς Λίστερ, εμπειρογνώμονας του Brookings Doha Center.
«Το γεγονός ότι ο Μπαγκντάντι εμφανίζεται δημοσίως σε ένα τόσο κεντρικό μέρος υπογραμμίζει το επίπεδο της αυτοπεποίθησης στους κόλπους της οργάνωσής του», προσθέτει.Το βίντεο δείχνει έναν επιβλητικό άνδρα με γκριζωπή γενειάδα, ντυμένο με μια μακριά αμπάγια (μαύρο φόρεμα) και μαύρο τουρμπάνι, να απευθύνεται στους πιστούς στη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής, σε ένα πλούσια διακοσμημένο τζαμί.
Στο βίντεο ο άνδρας εμφανίζεται ως ο «χαλίφης Ιμπραήμ», το όνομα που ο Μπαγκντάντι πήρε όταν η οργάνωσή του κήρυξε στις 29 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, την ίδρυση ενός χαλιφάτου, ενός ισλαμικού κράτους που αψηφά τα επίσημα σύνορα και του οποίου ο αρχηγός ασκεί ταυτόχρονα κοσμική και πνευματική εξουσία.
Όταν ο Μπαγκντάντι πήρε το Μάιο του 2010 την ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (ISI), τότε σκέλους της Αλ-Κάιντα στη χώρα, η οργάνωση βρισκόταν σε σοβαρή παρακμή, ως αποτέλεσμα της αμερικανικής στρατηγικής κατά των εξεγερμένων και της μεταστροφής ενός μέρους των σουνιτικών φυλών εναντίον των τζιχαντιστών.
Όμως σιγά-σιγά αποκατέστησε τη δομή και τη στελέχωσή της, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της στη γειτονική Συρία υπέρ της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε σημείο να έχει φτάσει πλέον να επισκιάζει την Αλ-Κάιντα και τον αρχηγό της, τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, με τον οποίο οι γέφυρες έχουν πλέον οριστικά κοπεί.
Στο Ιράκ όπως και στη Συρία, το ΙΚ διακρίνεται για τη βαναυσότητά του, καθώς προχωρεί σε πολυάριθμες και μερικές φορές αποκρουστικά σκηνοθετημένες εκτελέσεις, αλλά και σε μια σειρά ιδιαίτερα αιματηρών επιθέσεων.
«Η οργάνωση επέδειξε τόλμη, φαίνεται λοιπόν λογικό να βγει ο Μπαγκντάντι από τη σκιά στο φως», εκτιμά ο Γουίλ Μακάντς, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα αντιτρομοκρατίας.«Το κήρυγμα που έκανε ο Μπαγκντάντι δεν έχει λογική από την πλευρά της ασφάλειας, αλλά είναι εντελώς μέσα στο πλαίσιο της πάλης του με την Αλ-Κάιντα για την ηγεσία του τζιχάντ σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.
Το IS έχει προσελκύσει χιλιάδες ξένους μαχητές, δυτικών περιλαμβανομένων, κεφαλαιοποιώντας κυρίως την αίγλη του Μπαγκντάντι, ο οποίος φέρεται πως εντάχθηκε στην εξέγερση μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και έμεινε ένα διάστημα κλεισμένος σε μια αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Ιράκ.
Εντούτοις για τους εμπειρογνώμονες, η έλξη που ασκεί η οργάνωση μεταξύ των ξένων οφείλεται τόσο στο ιδεώδες του ισλαμικού εμιράτου που προωθεί, όσο και στην επιλογή της να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στη Συρία, όπου οι άλλες οργανώσεις δεν στρατολογούν εν γένει παρά αραβόφωνους που προτείνονται από μέλη τους.
Το IS διανέμει έτσι περιοδικά και βίντεο στα αγγλικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες για να μην περιορίσει την επιρροή του μόνο στον αραβικό κόσμο.Το βίντεο του Μπαγκντάντι θα περιληφθεί εξάλλου «πιθανόν στις ταινίες στρατολόγησης», εκτιμά ο Άχμεντ Άλι, ειδικός του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute of the Study of War).
«Από καιρό ο Μπαγκντάντι επιδιώκει να γίνει ο αρχηγός του παγκόσμιου τζιχάντ, σε ανταγωνισμό με τον Ζαουάχρι και άλλα πρόσωπα της κεντρικής δομής της Αλ-Κάιντα», υπενθυμίζει.«Η κατάληψη της Μοσούλης και άλλων ζωνών στο Ιράκ είναι μια τέλεια στιγμή γι’ αυτόν για να κατοχυρώσει αυτή τη θέση του κύριου τζιχαντιστή αρχηγού. Μια δημόσια εμφάνιση του ‘χαλίφη’ ήταν συνεπώς σημαντική», προσθέτει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr