Εμφύλιο ISIL-Αλ Κάιντα βλέπουν ειδικοί στο Ιράκ
Οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν σημειώσει τεράστιες εδαφικές κατακτήσεις στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, καθώς και την κατάληψη στρατηγικών πόλεων, όπως η Μοσούλη και το Τικρίτ. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις και οι αξιωματούχοι φοβούνται μελλοντική σύγκρουση με την Αλ Κάιντα, που θα οδηγήσει σε έναν ακόμη εγχώριο πόλεμο με χιλιάδες θύματα
Ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαχνταντί, άλλαξε πρόσφατα το όνομα της οργάνωσης σε «ΙS» δηλαδή σκέτο «Ισλαμικό Κράτος» και όρισε τον εαυτό του χαλίφη, κηρύσσοντας έτσι την επανίδρυση του χαλιφάτου.Το χαλιφάτο είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από κάποιους Μουσουλμάνους και σημαίνει ένα ισλαμικό κράτος που επιδιώκει να ενοποιήσει το παγκόσμιο μουσουλμανικό πληθυσμό (γνωστό ως ummah).
Θεωρείται ως η διαδοχή στην κατάσταση που ιδρύθηκε μετά το θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ και, σύμφωνα με τους ισλαμιστές, πρέπει να διέπεται από μια ερμηνεία της Σαρία.Οι πρώτοι 4 χαλίφηδες θεωρήθηκαν Rashidun ή «σωστά καθοδηγούμενοι» και ιδιαίτερα ευσεβείς. Μεταγενέστερες αυτοκρατορίες που ελέγχονταν από τους Αββασίδες και τους Οθωμανούς διεκδίκησαν τον έλεγχο του χαλιφάτου, αλλά απέτυχαν να αναγνωριστούν παγκοσμίως από τους μουσουλμάνους.
Οταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε το 1924, ο Ατατούρκ κήρυξε την Τουρκία δημοκρατία και καταργήθηκε το σύστημα χαλιφάτο.
Η ιστορική σημασία του χαλιφάτου, ως εκ τούτου, το καθιστά ένα τεράστιο αίτημα, μια ριψοκίνδυνη κίνηση και ένα κρίσιμο σημείο στη σύντομη ιστορία του ISIS. Η φιλοδοξία του και η εμφανής επιτυχία του μπορεί να προκαλέσει στο ISIS πολλά. Εάν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) αποτύχει να κερδίσει την ευρεία υποστήριξη από τους Μουσουλμάνους, θα λείπει η νομιμότητα που απαιτείται για την αναγνώριση του.
Σύμφωνα με το δυαδικό δόγμα τζιχάντ της Αλ Κάιντα –βλέπουν τον κόσμο ως μουσουλμανικό ή μη-μουσουλμανικό- ο αλ-Μπαχνταντί θα πρέπει είτε να θεωρηθεί ως χαλίφης άξιος συνεχιστής του όρου, είτε ως ένας απατεώνας που πρέπει να καταπολεμηθεί.
Οι περισσότερες πιθανότητες γέρνουν στην δεύτερη περίπτωση και η επικείμενη εσωτερική έριδα είναι εγγυημένη κατά τους επόμενους μήνες, με το μέλλον της Συρίας και του Ιράκ να αναμένεται ακόμα πιο αιματηρό απότι τα τελευταία 11 χρόνια.
Οπως επισημαίνει το CNN, είναι σαφές από τη δήλωση αυτή του αλ-Μπαχνταντί, ότι ο ίδιος έχει υπερεκτιμήσει το επίπεδο της υποστήριξης που έχει από τους μουσουλμάνους.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την υποστήριξη για την ISIS θα είναι το πώς θα εκλάβουν αυτή τη δήλωση, χώρες όπως η Ιορδανία και το Μαρόκο (των οποίων οι κυβερνήτες θεωρούνται απευθείας απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ) και στο Λίβανο ή τη Σαουδική Αραβία, όπου επικρατεί θρησκευτικό χάος και αποσταθεροποίηση .
Η ανησυχία για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι, εάν η ISIS καταφέρει να εδραιώσει το έδαφός της και να εξασφαλίσει τη νομιμότητά της, μια επίθεση τζιχάντ ενάντια σε όλες τις άλλες χώρες θα θεωρηθεί βιώσιμη.
Το πιο ενδιαφέρον όμως θα είναι η αντίδραση της Αλ Κάιντα. Αν και είναι σαφές από τις δηλώσεις του αρχηγό της Αιμάν Αλ Ζαουάχρι, ότι η Αλ Κάιντα θα παραμείνει αποκομμένη από την ISIS, η απαίτηση εγκατάστασης του χαλιφάτου θα αλλάξει τη δυναμική αυτής της σχέσης, και μπορεί να παρακινήσει τους ηγέτες της μερικές από τις περιφερειακές θυγατρικές οργανώσεις να αλλάξουν την υποταγή τους από τον Ζαουάχρι στον Μπαγντάντι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μόνος τρόπος για την Αλ Κάιντα να μείνει στο προσκήνιο, είναι μέσα από μια βίαιη και θεαματική επίθεση. Αν και το ISIS μπορεί τελικά να είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας, τα πραγματικά θύματα θα είναι οι χιλιάδες των αθώων μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων που θα βρεθούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτού του πολέμου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr