Γερμανός ειδικός σε Deutsche Welle: “Αποκλείεται να έριξαν οι ρωσόφωνοι το Boeing”
Η Deutsche Welle ζήτησε την άποψη ενός ειδικού, του Χάινριχ Γκροσμπόνγκαρντ, που εργάζεται στην εταιρεία Expairtise Communications του Αμβούργου, με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα να δηλώνει κάθε ότι καμία ανταρτική οργάνωση οπως οι ρωσόφωνοι δεν διαθέτει οπλισμό με βεληνεκές στα 10.000 μέτρα, αλλά αποκαλύπτει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: Οι αμερικανικές εταιρείες, αντίθετα με όλες τις άλλες, είχαν σταματήσει τπήσεις επάνω από την Ανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Απρίλιο!
Προληπτικό μέτρο (σοφό, αφού είναι ακατανόητο σε μια περιοχή που καταρρίπτονται αεροσκάφη να πετούν επιβατικά) ή κάποιοι τους είχαν προειδοποιήσει;
Ο Χάινριχ Γκροσμπόνγκαρντ υπενθυμίζει ότι τέτοιο οπλικό σύστημα διαθέτει μόνο τακτικός Στρατός όπως ο ουκρανικός, αφού και να διέθεταν ανταρτικές οργανώσεις δεν μπορούν να το επιχειρήσουν καθώς είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα που θέλει εκπαίδευση για να το χρησιμοποιήσει κάποιος.
«Είναι εντελώς ασυνήθιστο», απάντησε ο εμπειρογνώμονας, «τέτοιο σύστημα να χρησιμοποιείται από αντάρτες». «Οι ανταρτικές οργανώσεις ή οι μεμονωμένοι αντάρτες διαθέτουν μεν αντιαεροπορικά εκτοξευόμενα από τον ώμο, αλλά με σχετικό μικρό βεληνεκές. Για παράδειγμα, τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 3.000 με 4.000 μέτρα. Για να φτάσει κανείς τα 10.000 μέτρα χρειάζεται άλλου είδους όπλα. Και τέτοια όπλα δεν διαθέτουν ανταρτικές οργανώσει όπως αυτές που μάχονται στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γερμανός.
«Με τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας οι πτήσεις ήταν ασφαλείς. Τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν πετούσαν όλα σε πολύ χαμηλό ύψος. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου δεν επηρεάστηκαν οι πτήσεις των επιβατικών αεροσκαφών. Οι μεγάλοι πωλητές όπλων, είτε Αμερικανοί, είτε Ρώσοι, πρόσεξαν να μην χορηγούν αντιπυραυλικά πυροβόλα που θα ήταν επικίνδυνα για τα αεροσκάφη με επιβάτες», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός ειδικός, πάντως δεν θεωρεί ότι υπήρξε εγκληματική αμέλεια τη συνέχιση πτήσεων πάνω από την ανατολική Ουκρανία, κάτι, όμως, που οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν από τον περασμένο Απρίλιο.
Και επιμένει ότι τα αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια με επιβάτες πετούν τόσο ψηλά που μόνο από έναν τακτικό Στρατό είναι δυνατό να καταρριφθούν. Και έφερε ως παραδείγματα το αεροσκάφος της Korean Air 007 που τον Σεπτέμβριο του 1983 είχε καταρριφθεί από την σοβιετική Αεροπορία ή το Airbus A300 πάνω από τον Περσικό Κόλπο, που καταρρίφθηκε με βλήμα επφανείας-αέρος από αμερικανικό καταδρομικό.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Κιέβου απέρριψε την αίτηση της Ολλανδίας για να συμμετάσχουν Ολλναδοί στην διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και το ποιος ευθύνεται γι αυτή.
Αλλά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων.
«Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr