Εγκαταλειπουν οι Αμερικανοί την πρεσβεία τους στην Τρίπολη της Λιβύης, όπως έκαναν κάποτε και στη Σαιγκόν όταν έχασαν οριστικά το έλεγχο του Νοτίου Βιετνάμ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το προσωπικό της πρεσβείας απομακρύνθηκε από τη χώρα και μεταφέρθηκε στην γειτονική Τυνησία «εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας, αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων δυνάμεων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα εξεδόθη και ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Λιβύη.Η εκκένωση της πρεσβείας αποφασίστηκε μετά το πρόσφατο αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε για κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους» καθώς συνεχίζονται για 13η συνεχόμενη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ των φιλελεύθερων και των ισλαμιστών.

Οι ισλαμιστές είναι αυτοί που έριξαν το καθεστώς του Μ.Καντάφι και υπήρξαν σύμμαχοι και τοποτηρητές των Αμερικανών. Τώρα όμως στις εκλογες της 25ης Ιουνίου ο λιβυκός λαός, που είδε στην πράξη τα όσα έχασε από την πτώση και τον θάνατο Καντάφι, και που από ένα υψηλο βιοτικό επίπεδο κατέληξε να είναι κυριολεκτικά ρακε΄νδυτος μέσα σε μόλις τρια χρόνια, αποφάσισε να ψηφήσει πολιτικούς που πρόσκειται στο παλαιό κανταφικό καθεστώς, και να κατεβάσει από την εξουσία τους ισλαμιστές που θέλουν και να τον φτωχοποιούν αλλά και να επεμβαινουν στην ιδιωτική του ζωή, με απειλή βιλογικής εξοντωσης.

Ως γνωστόν οι ισλαμιστές δεν δέχονται ελεύθερες βουλήσεις και ψηφοφορίες και επιχειρούν να επιβληθούν με αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, με τα όπλα.Όμως αυτή τη φορά έχουν ισχυρούς αντιπάλους αποφασιμένους να παλέψουν για την ελευθερία τους.

Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».

Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, που βρίσκεται δίπλα στην Τρίπολη.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι αντίπαλοί τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στον δυτικοκίνητο εμφύλιο του 2011

Παρ’ όλα αυτά Λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές και τους παρατηρητές, οι φιλελεύθεροι κέρδισαν περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έκτοτε προσπαθούν να επιβληθούν όπως πάντα με τα όπλα.

Είναι απορίας άξιον για να το πούμε κομψά, πως όλοι οι ισλαμιστές του πλανήτη συνεργάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τις ΗΠΑ.Ισλαμιστές συμμάχησαν μαζί τους για να ρίξουν τον Μ.Καντάφι στη Λιβύη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο έριξε τον Χ.Μουμπάρακ με τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι ισλαμιστές της Αλ Νούσρα (συριακή Αλ Κάιντα) και η ISIS χρηματοδοτηθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους Αμερικανούς για να ρίξουν τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, ενώ οι εν λόγω οργανώσεις προμηθεύουν με πετρέλαιο, Ισρήλ, και ΗΠΑ από τα συριακά κοιτάσματα, και τα κοιτάσματα της Μοσούλης. Η δε ISIL χρησιμεύει για να αποσταθεροποιήσει την σιιτκή φιλοιρανική, ιρακινή κυβέρνηση και βοηθαέι στην δημιουργία ιρακινού Κουρδιστάν. Οι δε Τάταροι της Κριμαίας βοήθησαν στην “εξέγερση” του Κιέβου στην πτώση του νόμιμου Ουκρανού προέδρου Β.Γιανουκόβιτς, ενώ υπάρχει φημολογία ότι θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν και την Κριμαία.

Σημειώντεται ότι ο ηγέτης της ISIL εκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ το 2005-2009 βάσει δημοσιευμάτων του  τουρκικού Τύπου, και η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι “ο Αλάχ δεν μα είπε να χτυπήσουμε το Ισραήλ” όσο για τις ΗΠΑ προς το παρόν δεν έχουν πει ουτε κακό λόγο.

Φαίνεται πως κάποιο “μαγικό χέρι” βοηθάει του δυτικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, μέσω των ισλαμιστών σουνιτών, σε όλον τον πλανήτη.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ