Την ώρα που η κρίση στην Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται με την ισραηλινή επιχείρηση να συνεχίζει στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph, η Χαμάς φέρεται να ετοιμάζει «deal» με τη Βόρειο Κορέα για αγορά οπλισμού.Όπως αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλείται «δυτικές πηγές ασφαλείας», οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης επιδιώκουν τη συμφωνία για απόκτηση νέου οπλισμού με τη Βόρειο Κορέα.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και τη διαχειρίζεται εταιρία με βάση το Λίβανο, που διαθέτει στενούς δεσμούς με άνδρες της Χαμάς στη Βηρυτό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα ήδη τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης έχουν καταβάλει χρηματικά ποσά για να «σφραγίσουν» τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι σύντομα η Βόρειος Κορέα θα ξεκινήσει την αποστολή όπλων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς αναζητά τρόπους για να ενισχύσει το οπλοστάσιό της καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός ρουκετών που έχει εκτοξεύσει προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

«Η Βόρειος Κορέα είναι ένας προφανής τόπος αναζήτησης προμήθειας οπλισμού γιατί η Πιονγιάνγκ διατηρεί στενές σχέσεις με μεγάλο αριθμό ισλαμιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, μαζί με τον οπλισμό η Χαμάς στοχεύει και στην αγορά ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που θα βελτιώσει την ικανότητα της οργάνωσης να συντονίζει τις επιχειρήσεις της κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δεσμοί ανάμεσα στη Χαμάς και τη Βόρειο Κορέα έγιναν γνωστοί το 2009 όταν 35 τόνοι οπλισμού, όπως ρουκέτες εδάφους-εδάφους και αντιαρματικές χειροβομβίδες, εντοπίστηκαν όταν το αεροσκάφος που μετέφερε το φορτίο προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο επρόκειτο να σταλεί στο Ιράν και από εκεί να διανεμηθεί στα στρατηγεία της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα.

Με την πάροδο των ετών, πάντως, η Χαμάς έχει εξελίξει το οπλοστάσιό της, με τη βοήθεια που λαμβάνει από το εξωτερικό, ενώ το βασικό της όπλο είναι πύραυλοι Κασάμ που έχουν σχεδιαστεί στο Ιράν, αλλά και ρουκέτες Κατιούσα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ