Στην σκιά της κατάρρευσης της 72ωρης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για συνομιλίες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Σαέμπ Ερεκάτ.

Από την άλλη, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς στρατιώτες αναζητούσαν έναν Ισραηλινό αξιωματικό, ο οποίος εικάζεται ότι απήχθη.

«Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Ερεκάτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα» δήλωσε, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ισραήλ σχετικά με την εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία».

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Ισραήλ δεν θα στείλει σήμερα αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, τους οποίους κατηγορεί ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στο Κάιρο.

Πάντως, η αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι είχε συλλάβει τον αξιωματικό ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εξαφάνισή του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Ισραηλινό στρατιώτη ούτε τις συνθήκες εξαφάνισής του» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή που απέστειλε σε δημοσιογράφους. 

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις της αλ-Κασάμ, όπου αναφερόταν ότι η ομάδα εικάζει πως ο στρατιώτης και οι απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Έχουμε χάσει επαφή με την ομάδα των μαχητών που συμμετείχαν στην ενέδρα και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς» αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη δηλώσεις μελών της αλ-Κασάμ. «Εάν κατάφεραν να απαγάγουν τον στρατιώτη κατά τη διάρκεια της μάχης, τότε πιθανόν και αυτός να είναι νεκρός».

Για την ιστορία, πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Χαντάρ Γκολντίν, 23 ετών, ο οποίος εξαφανίστηκε και πλέον υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκρός.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία, στην οποία είχαν συμφωνήσει τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς, κατέρρευσε λιγότερο από τρεις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ, ενώ τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από τριών έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, όταν μερικές χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Και οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες σε ξεχωριστά περιστατικά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μία εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν έναν άνδρα στην πόλη Τουλκάρμ, όταν οι συγκρούσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των στρατιωτών.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη της Ραμάλα, δήλωσε η εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι τα στρατεύματα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πυρά, επειδή οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονταν με τις προειδοποιήσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ