Ηγέτης Χαμάς:”Θα νικήσουμε το Ισραήλ”
Αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Ο 58χρονος πρώην δάσκαλος, που έχει αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς από το 2004, όταν ο τότε ηγέτης της, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, συγκεντρώνει χρήματα για τη Χαμάς από το Κατάρ όπου ζει.
«Είναι ατυχές που η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν υιοθετήσει την εκδοχή του Ισραήλ, που είναι ψέμα» δήλωσε ο Μεσάαλ στο CNN, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. «Η Χαμάς θυσιάζεται για τον λαό της και δεν χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα για προστατεύει τους στρατιώτες της. Η δουλειά ενός μαχητή, όπως και ενός στρατιώτη, είναι να προστατεύει τους ανθρώπους και όχι να τους θυσιάζει για προστατεύσει τον εαυτό του» προσέθεσε.
Όσο για την αδυναμία επίτευξης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Μεσάαλ είπε: «Μία εκεχειρία είναι εκεχειρία, αλλά η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων μέσα στη Γάζα και η καταστροφή των τούνελ συνιστούν από μόνα τους επίθεση γιατί είναι μέσα στα εδάφη της Γάζας. Η παλαιστινιακή αντίσταση έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το δικαίωμα να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται στα εδάφη της Γάζας».
Ο Μεσάαλ είπε ότι μπορεί το Ισραήλ να έχει πανίσχυρο στρατό αλλά οι Παλαιστίνιοι θα θριαμβεύσουν. «Είμαστε πιο δυνατοί από εκείνους γιατί ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Έχουμε το δικαίωμα να βρισκόμαστε σε αυτή τη γη και αυτοί είναι οι κλέφτες. Είμαστε τα θύματα και αυτοί είναι οι δολοφόνοι. Μπορεί να μην κερδίσουμε μία – δύο μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Η πίστη μας είναι μία νίκη. Το να σκοτώνουμε τους στρατιώτες τους ενώ σκοτώνουν τους πολίτες μας είναι επίσης νίκη για τον παλαιστινιακό σκοπό και της Χαμάς» είπε.
Και προσέθεσε: «Η ισραηλινή, η αιγυπτιακή και η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η Χαμάς είναι αξιόπιστη και ότι η ηγεσία της αν υποσχεθεί κάτι θα το κάνει και οι μαχητές της θα ακολουθήσουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς δεν ευθύνεται για τη συνέχιση των συγκρούσεων στην περιοχή.
«Εμείς, ο παλαιστινιακός λαός, από το 1948, υπακούμε στη διεθνή κοινότητα και στον ΟΗΕ και στους διεθνείς κανονισμούς, ελπίζοντας ότι σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον μας. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν βοήθησε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και δεν υποστήριξε το δικαίωμα του λαού μας στον αυτοπροσδιορισμό. Ακόμη και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Αμπάς και του Νετανιάχου και τον Κέρι ως διαμεσολαβητή, υπονομεύθηκαν από τον Νετανιάχου» δήλωσε ο Μεσάαλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr