Η εντολή που δόθηκε από το Κίεβο ήταν να εγκαταλειφθεί μια ομάδα με περισσότερους από 400 στρατιώτες, οι οποίοι περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις αυτοάμυνας, αποκάλυψε ανώτερος αξιωματικός της Ουκρανίας που ζήτησε μαζί με τους άνδρες του καταφύγιο στη Ρωσία.

«Για δύο εβδομάδες, πολεμούσαμε χωρίς πυρομαχικά και καύσιμα. Δεν είχα τη δυνατότητα να ταΐσω τους άντρες μου για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα και σε απεργία πείνας. Το προσωπικό είχε εξαντληθεί από την απελπισία παρά από τον πραγματικό βομβαρδισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Vitaly Dubinyak. 

Και συνέχισε: «Εκτός από την εντολή «κρατήστε», το Κίβεο δεν μας παρείχε άλλη βοήθεια. Και κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ματαιώθηκαν όλες οι επικοινωνίες. Απλά μας άφησαν στο έλεος». 

Συνολικά 438 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και 164 φυλάκων των ουκρανικών συνόρων, μπήκα στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής. 

«Για να σώσουν τους ανθρώπους, οι διοικητές των μονάδων αποφάσισαν να διασχίσουν τα σύνορα. Όλος ο εξοπλισμός και τα όπλα έπρεπε να μείνουν στην ουκρανική πλευρά. Προτεραιότητα ήταν να σωθούν οι άνθρωποι», τόνισε ο διοικητής. 

O Dubinyak είπε ότι έμεινε έκπληκτος από την «σχεδόν αδελφικές» παροχές στους άνδρες του από τους Ρώσους συναδέλφους. 

«Από το Κίεβο λένε ψέματα πως είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Κανένας από τους Ρώσους δεν μας κοίταξε καν με ειρωνικό βλέμμα. Καταλαβαίνουν ότι είμαστε όμηροι σε αυτή την ταραγμένη κατάσταση». 

«Μέχρι και ιατρικό check-up διοργανώθηκε για εμάς εδώ. Οι τραυματίες λαμβάνουν βοήθεια. Μας δίνουν τροφή. Για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα. Μας δόθηκαν ρούχα και δημιούργησαν για εμάς χώρους αναψυχής».

Σύμφωνα με τον Dubinyak, οι άνδρες του πέρασαν από τη «μηχανή του κιμά» και δεν θα επιστρέψουν στη μάχη. Παράλληλα, προέτρεψε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Κίεβο να «πολεμήσουν μόνοι τους και να στείλουν τα δικά τους παιδιά να πεθάνουν». 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ