Ιράκ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επιχείρηση εξόντωσης των πρώην υπαλλήλων τους του ISIL
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ισλαμικού «χαλιφάτου», στο βόρειο Ιράκ, με τηλεκατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους των 500lb από τα μαχητικά τύπου F/A-18E/F Super Hornet, που απογειώνονται από αεροπλανοφόρο του Κόλπου.
Ο στόχος της αμερικανικής διοίκησης είναι να αναχαιτίσει αρχικά την επέλαση των τζιχαντιστών προς την Ερμπίλ και εν συνεχεία να περάσουν στην αντεπίθεση οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, πολλοί ισλαμιστές του ISIL έχουν σκοτωθεί.
Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε δεύτερο διάγγελμα όπου δήλωσε ότι δεν θα σταλούν χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις εναντίον των ισλαμιστών στο Ιράκ.
Ο Ομπάμα, λοιπόν, δήλωσε πως οι επιδρομές κατάφεραν να πλήξουν πυροβολικό του ΙΚΙΛ ενώ πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική δράση έχει ενισχύσει εκατοντάδες εκτοπισμένους στις περιοχές του βόρειου Ιράκ.
Παρόλα αυτά, επισήμανε πως η προέλαση του “χαλιφάτου” ήταν πιο γρήγορη και άμεση από όσο κανείς μπορούσε να προβλέψει.
«Θα συνεχίσουμε ευρύτερη στρατηγική στο Ιράκ ώστε να προστατεύσουμε Αμερικανούς στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική ενίσχυση στον ιρακινό στρατό, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «γενοκτονία» αυτό που συμβαίνει στην περιοχή έπειτα από την προέλαση του ISIL.
Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συμφώνησε με τη δράση των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.
Ωστόσο, επισήμανε πως οι ΗΠΑ δε μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη χώρα και κάλεσε τους Ιρακινούς να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού άμεσα, ώστε να σταματήσουν οι κοινότητες να απειλούνται από τους «βάρβαρους τρομοκράτες».
Όπως είπε οι αμερικανικές δυνάμεις εστιάζουν στο βόρειο Ιράκ λόγω της παρουσίας των Κούρδων που έχουν εκτοπιστεί από την επέλαση των ισλαμιστών, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου δρουν οι εξτρεμιστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των επιχειρήσεων.
Εντούτοις, δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης, λέγοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να δοθεί άμεση λύση.
«Δε θα λύσουμε το πρόβλημα σε εβδομάδες, θα χρειαστεί καιρός. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική, όλα θα εξαρτηθούν από τον ιρακινό λαό και την ιρακινή κυβέρνηση. Όποτε υπάρχει προσωπικό των ΗΠΑ που απειλείται είναι υποχρέωσή μου να τους προστατεύσω.
Αρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των Αμερικανών αλλά και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης που επικρατεί ώστε να αποτρέψουμε το ISIL να φτάσει στα βουνά και να σφαγιάσει τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί, αλλά και να βοηθήσουμε ώστε οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις εστίες τους», δήλωσε και πρόσθεσε πως μπορεί να χρειαστεί καιρός, καθώς υπάρχουν πολλές χιλιάδες, επομένως «είναι δύσκολο να μετακινηθούν».
Τόνισε, παρόλα αυτά ότι δε θα επιστρέψουν αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή καθώς, όπως είπε, οι Αμερικανοί πήραν το μάθημά τους από τη μεγάλης διάρκειας και κοστοβόρας παρουσίας του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» αν κανείς πιστεύει ότι η παρουσία των στρατευμάτων στο Ιράκ μπορεί να δώσει λύση στην κρίση.
«Το πιο σημαντικό είναι η ιρακινή κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Με την απουσία της κυβέρνησης είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η απειλή του ISIL. Δε θα υπάρξει αμερικανική στρατιωτική λύση στο πρόβλημα των τζιχαντιστών, αλλά το Ιράκ πρέπει να βρει τη λύση», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr