Εκτροχιάζεται η κατάσταση στο Ιράκ με τους ζιχαντιστές του ISIL,τα άλλωτε αγαπημένα παιδιά των ΗΠΑ να καθίστανται όχι μόνο ανεξέλεγκτοι αλλά και να δυναμώνουν συνέχεια καθώς επελαύνουν κατά των Κούρδων Πεσμεργκά. Όμως για τις ΗΠΑ οι τζιχαντιστές είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα ενώ τους Κούρδους τους θεωρούν ως ένα στήριγμα στην πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.

Έτσι και θέλοντας να ενδυναμώσουν του Κούρδους όχι μόνο για να αντιμετωπήσουν τους τζιχαντιστές αλλά και για να τους έχουν στήριγμα απέναντι στην Τουρκία και το Ιράν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ζητεί από ευρωπαϊκές χώρες να εφοδιάσουν με όπλα και πυρομαχικά τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με συγκλίνουσες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση της διεθνούς εμπλοκής στη σύρραξη. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατύπωσε το αίτημα να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων και των πυρομαχικών σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν στελέχη της με αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον. Οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι γενικά διαθέτουν πολύ πιο ισχυρά όπλα. 

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να στείλουν οπλισμό και πυρομαχικά. Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επρόκειτο να προμηθεύσει με όπλα «εντός ωρών» τους Κούρδους, κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κουρδικής ηγεσίας. Δεν είναι σαφές τι είδους όπλα θα προμηθεύσει το Παρίσι. 

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τα σχέδια της κυβέρνησης του Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονίσουν τις κινήσεις διαφόρων συμμάχων —περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας— να παραδώσουν οπλισμό, σε πρώτη φάση πυρομαχικά για όπλα μη αμερικανικής κατασκευής, όπως για τα ημιαυτόματα τουφέκια AK-47, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως οι δυνάμεις των Κούρδων.

Οι αμερικανικές διπλωματικές πρωτοβουλίες υπογραμμίζουν την επιδίωξη της Ουάσινγκτον να σχηματιστεί μια διεθνής συμμαχία που θα συνδράμει τους Ιρακινούς Κούρδους να απωθήσουν την επίθεση των ριζοσπαστών σουνιτών μαχητών οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στο βορειοδυτικό Ιράκ. 

Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξετάζει τρόπους να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους, πιθανόν μέσω ιδιωτικών εταιρειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουμπομίρ Ζαοράλεκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νόβενε. 

Ένας Ιταλός κυβερνητικός είπε ότι το αίτημα να εξοπλιστούν οι Πεσμεργκά δεν προέρχεται μόνο «από τους Αμερικανούς, αλλά και από τους ίδιους τους Κούρδους. Οι Βρετανοί πιέζουν πολύ επίσης». 

Η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Ιταλία προϋποθέτει την έγκριση της Βουλής. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας Πιερφερντινάντο Καζίνι είχε δηλώσει πάντως χθες πως η βουλή θα μπορούσε να συγκληθεί εκτάκτως για μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για αυτό το θέμα «μέσα σε μερικές ώρες», εάν απαιτηθεί. 

Οι αμερικανικές πρωτοβουλίες ακολουθούν την έναρξη, την περασμένη εβδομάδα, μιας εκστρατείας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η USAF προέβη στις πρώτες επιχειρήσεις της στην ιρακινή επικράτεια μετά την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων το 2011. 

Σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη συνομιλίες με αραβικές χώρες για να δώσουν όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους. 

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες ενέκριναν καταρχήν την παράδοση όπλων από μεμονωμένες κυβερνήσεις, εάν εκπληρώνονται κάποιες προϋποθέσεις. 

Οι Πεσμεργκά ζητούν πυρομαχικά για τα Καλάσνικοφ που χρησιμοποιούν, όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους εξοπλισμό των ανδρών των ιρακινών δυνάμεων οι οποίοι υποχώρησαν μαζικά και ατάκτως: θωρακισμένα οχήματα Χάμβι, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, πυροβόλα κ.λπ. 

Η CIA έστειλε μυστικά μικρά φορτία με αμερικανικό οπλισμό στους Κούρδους τις τελευταίες ημέρες και το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να επεκτείνει την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να μεταφέρει εξοπλισμό και εφόδια από άλλες χώρες στους Κούρδους. Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο, ανάμεσα στα είδη που θα παραδοθούν είναι εξελιγμένες συσκευές νυχτερινής κατόπτευσης, αλεξίσφαιρα κ.ά. «Αυτό που ζητούν είναι πυρομαχικά και όπλα όπως αυτά που χρησιμοποιούν και τους τα παραδίδουμε», ανέφερε ο ίδιος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα εξετάσει τη χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής, οικονομικής και άλλης βοήθειας στο Ιράκ μόλις σχηματιστεί νέα αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και κάλεσε τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να επιδείξει αποφασιστικότητα. 

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκλείουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ εκ νέου. Πάντως, τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται για να ανασχεθεί η προέλαση του ΙΚ στο Κουρδιστάν. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ είναι «πολύ σημαντικά», πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλεί «βοήθεια σε όπλα» στους Κούρδους, σε μια συνέντευξη της που δημοσιεύεται αύριο σε τρεις επαρχιακές εφημερίδες. Το Βερολίνο έχει πει πάντως ότι θα τους στείλει μη θανατηφόρα βοήθεια. 

Εξάλλου νωρίτερα ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε μια επιστολή του που εστάλη στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να σταματήσουν οι διωγμοί εναντίον των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων στο Ιράκ, όπως ανέφερε το Βατικανό σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ