Με έναν κλασικό αιφνιδιασμό από αυτόν που διδάσκεται στα στρατιωτικά κολέγια, οι ρωσόφωνοι επαναστάτες μετέφεραν το κέντρο βάρους του πολέμου στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας στα νότια και πιο συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόφσκ, καταλαμβάνοντάς της ολοκληρωτικά μετά από τρεις ημέρες μαχών και πλέον βρίσκονται μια ανάσα από την Μαριούπολη και διαφαίνεται ο στρατηγικός τους στόχος:

Να ενωθεί με έναν χερσαίο διάδρομο το παλαιό ρωσικό έδαφος με το νέο ρωσικό έδαφος στην Κριμαία!

Ενώ φαινόταν ότι οι ρωσόφωνοι είχαν ρίξει το βάρος της αντεπίθεσής τους στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ στις περιοχές όπου έχουν ανακαταλάβει το έδαφος που είχαν απωλέσει από το τέλος Ιουλίου (η μεθόριος με την Ρωσία της περιφέρειας του Ντονέτσκ η οποία έχει ανακηρυχθεί σε “Λαϊκή δημοκρατία του Νοτνέτσκ, ελέγχεται 100% πλέον από τους επαναστάτες) ξαφνικά, όπως φαίνεται και στον χάρτη, δημιουργήθηκε ένας άξονας επίθεσης προς το νότο.

Το Νοβοαζόφσκ είναι μία μικρή πόλη 40.000 ατόμων αλλά κρατάει τα “κλειδιά” της Θάλασσας του Αζόφ: Η ρωσική ενδοχώρα που καταλήγει στην περιφέρεια του Ρόστόφ, ανατολικά του Νοβοαζόφσκ, “ασφυκτιούσε” από τον ουκρανικό έλεγχο.

Και αν αυτό δεν είχε σημασία μέχρι τώρα, η “νέα” Ουκρανία παραδομένη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε αν εξακολουθούσε να ελέγχει την πόλη να ελέγχει και την θαλάσσια πρόσβαση μεταξή της Κριμαίας και της Νότιας Ρωσίας στην Θάλασσα του Αζόφ

Τώρα, ο επόμενος στόχος των επαναστατών είναι η Μαριούπολη η οποία καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Κιεβου πριν από δύο μήνες περίπου μετά από σύντομη, αλά σκληρή μάχη.

Μόλις πέσει η Μαριούπολη, ένας παραθαλάσσιος ρωσικός διάδρομος θα εκτείνεται από την Κριμαία μέχρι την περιφέρεια του Ροστόφ εξασφαλίζοντας την στρατηγική βιωσιμότητα της περιοχής που εντάχθηκε πριν έξι μήνες στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Πρακτικά, ολόκληρη η βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, πλέον περνά στον έλεγχο της Ρωσίας κι αυτό σημαίνει εν μέρει αποκατάσταση της στρατηγικής “ανωμαλίας” που επιβλήθηκε στην Ρωσία με την διάλυση της Σοβετικής Ενωσης το 1991.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Πέρα από την καθαρά στρατηγική σημασία της απόκτησης του ελέγχου της Θάλασσας του Αζόφ, μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και των ορυκτών που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, θα περάσουν στον ελεγχο των ρωσόφωνων.

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι οι επαναστάτες έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους και εισήλθαν με περίπου 15 άρματα μάχης Τ-64 και 50 TOMΠ BTR-80 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2 σο κέντρο της μετά από μάχης που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου.

Ο ουκρανικός Στρατός δεν κατάφερε να ενσιχυθεί (ήδη έχουν τεράστιες απώλειες στο βορρά) και αφού τελικά μια μεγάλη φάλαγγα ρωσόφωνων μπήκε στην πόλη που έγιναν δεκτοί ως απελευθερωτές.

Από τις 13 Απριλίου ρωσόφωνοι κάτοικοι διαδήλωναν υπέρ της αυτονομία της περιοχής, αλλά πλέον όλοι μιλούν για ανεξαρτησία στο πλαίσιο της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”.

Εκτός από το Νοβοαζόφσκ καταλήφθηκε και το Κρασνοαρμέισκ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ