Στ οέλεος των ισλαμιστών βρίσκεται η λιβύη μερ τεράστια ευθ΄ληνη τηων Αμερικανών και των κυβερνήσεων της ΕΕ. Η ξεδοντιασμένη προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, υπό τον πρωθυπουργό αλ-Θανί, υπέβαλε την παραίτησή της στο χωρίς αρμοδιότητες εκλεγμένο Κοινοβούλιο, μετά τη δημιουργία αντίπαλης ισλαμικής διακυβέρνησης. 

Ως τώρα είχε υπό τον έλεγχό της μόνο περιοχές στα ανατολικά της χώρας ενώ τις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως την Τρίπολη έλεγχαν οι ισλαμιστές μαχητές».

Την παραίτησή της η κυβέρνηση υπέβαλε στο αδύναμο Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, 600 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα «για λόγους ασφαλείας».

Η παραίτηση του αλ-Θανί έρχεται τρεις ημέρες αφού το λιβυκό Γενικό Εθνικό Συμβούλιο, επίσημα τον είχε αντικαταστήσει –μη αναγνωρίζοντας αρμοδιότητες στο Κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο – με τον φιλο-ισλαμιστή Ομάρ αλ-Χασί, στον οποίο έδωσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» μέσα σε μία εβδομάδα.

Το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, συνεδριάζει στην Τρίπολη και αμφισβητεί τις εκλογές του Ιουνίου, επειδή είχε ψηφίσει μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. Το αδύναμο κοινοβούλιο ήταν βαθειά διχασμένο με τουλάχιστον 20 μέλη του να διαμαρτύρονται και να μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις, μετά την απόφαση να πραγματοποιούνται στο Τομπρούκ.

Η «κατάργηση» του Κοινοβουλίου από το Γενικό Συμβούλιο έγινε μετά τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτραπεί η κατάληψη του αεροδρομίου της Τρίπολης από τους ισλαμιστές μαχητές Ζιντάν.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της για τη δημιουργία ισλαμικής διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική πράξη» εναντίον του διεθνώς αναγνωρισμένου καθεστώτος. Ακόμη η απερχόμενη κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι το εκλεγμένου κοινοβούλιο θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία «θα αντιπροσωπεύει όλους του Λίβυους πολίτες, θα κατορθώσει να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και να δημιουργήσει κράτος νόμου».

Οι ισλαμιστές έχουν ήδη στα χέρια τους το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη σε «εθνικό διάλογο». Εκφράζονται ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσον το εκλεγμένο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να αντιπροσωπεύει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ