Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των ναζί του Κιέβου έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανούς μεγέθους στην Ανατολική Ουκρανία.Οι συνεχιζόμενες διαμάχες στην ανατολική Ουκρανία, και συγκεκριμένα γύρω από το Donetsk, το Luhansk και τις γειτονικές πόλεις, εκτοπίζουν περισσότερους ανθρώπους από τα σπίτια τους και αυξάνουν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Ουκρανίας έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκτιμά ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκτοπισμένοι ήταν 260.000 σε σύγκριση με τους 117.000 που είχαν υπολογιστεί στις 5 Αυγούστου. 

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι –το 94 τοις εκατό– είναι από την ανατολική Ουκρανία και παραμένουν στις περιοχές του Donetsk, του Kharkiv και του Κιέβου. Η Υ.Α. πιστεύει πως ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί μένουν σε συγγενείς και φίλους και επιλέγουν να μην καταγραφούν από τις αρχές.

Λόγω της έλλειψης ασφάλειας, οι ανθρωπιστικοί φορείς δεν έχουν μπορέσει να εκτιμήσουν την κατάσταση των εκτοπισμένων στην περιοχή Luhansk. Η Υ.Α. σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Αρχές, την 1η Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ανθρώπων που παρέμεναν σε εμπόλεμες περιοχές ήταν 2,2 εκατομμύρια.

Ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν τους τρεις «διαδρόμους» που δημιούργησαν οι Ουκρανικές αρχές ως οδούς διαφυγής από εμπόλεμες περιοχές μειώνεται, κυρίως λόγω των πρόσφατων επεισοδίων κατά τα οποία άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις. Υπολογίζεται ότι, από το τέλος Ιουλίου, έχουν διαφύγει μέσω των διαδρόμων αυτών, 6.000 άτομα. 

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν περιορίσει την πρόσβαση των ανθρώπων που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές σε τροφή, νερό και άλλα βασικά είδη ανάγκης. Στις πόλεις Donetsk, Makiivka και Gorlovka οι τοπικές αρχές υπολογίζουν πως υπάρχουν 20.000 άτομα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. 

Όσον αφορά τον εξωτερικό εκτοπισμό, ο αριθμός των Ουκρανών που αναζητούν άσυλο στη Ρωσική Ομοσπονδία αυξήθηκε κατά 66.000 τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 121.190 Ουκρανοί έχουν υποβάλει αίτηση για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες ή για να λάβουν προσωρινό άσυλο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

Από τα τέλη Ιουλίου, οι «ποσοστώσεις για προσωρινό άσυλο» που έχουν οριστεί για πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Rostov και η Τσετσενία έχουν συμπληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πολίτες πρέπει να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, 138.825 Ουκρανοί έχουν υποβάλει αίτηση για άλλου είδους νόμιμη διαμονή, όπως η προσωρινή/μόνιμη άδεια παραμονής ή το πρόγραμμα «μετεγκατάστασης για συμπατριώτες».

Ένας μεγαλύτερος αριθμός Ουκρανών φτάνει στη Ρωσία με ένα καθεστώς που τους επιτρέπει να απαλλάσσονται από την ανάγκη θεώρησης εισόδου (visa-free regime). Σύμφωνα με τις Ρωσικές Αρχές περίπου 814.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όσους έχουν κάνει αίτηση για προσφυγικό καθεστώς/προσωρινό άσυλο και άλλες επιλογές νόμιμης διαμονής. 

Οι περισσότεροι Ουκρανοί -που στην πλειοψηφία τους είναι ρωσόφωνοι-που φτάνουν στη Ρωσία μένουν με συγγενείς, φίλους ή νοικιάζουν δικά τους διαμερίσματα ή χώρους σε σπίτια άλλων οικογενειών. Οι Ρωσικές αρχές έχουν θεσπίσει διάφορους κανονισμούς προκειμένου να διευκολύνουν την προσωρινή διαμονή των Ουκρανών που φτάνουν στο έδαφός τους.

Η Υ.Α. συνεχίζει να υποστηρίζει την τοπική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και να παρέχει άμεσα βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Μέχρι στιγμής, η Υ.Α. έχει διανείμει πάνω από 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές Donetsk και Kharkiv, οι οποίες φιλοξενούν περισσότερους από 100.000 εκτοπισμένους. Η Υ.Α. έχει επίσης συντονίσει την διανομή τροφίμων που παρέχεται από διάφορα ιδρύματα.

Συνολικά 4.106 Ουκρανοί έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 2014, σε σύγκριση με τους 903 που είχαν υποβάλει αίτηση ολόκληρο το 2013. Οι περισσότερες αιτήσεις Ουκρανών για άσυλο έγιναν στην Πολωνία (1.082), στη Γερμανία (556) και στη Σουηδία (500). Επιπλέον, από τις αρχές του χρόνου μέχρι την 1η Σεπτέμβρίου, 380 Ουκρανοί είχαν αναζητήσει άσυλο στη Λευκορωσία. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ