Μέσα σε μόλις 24 ώρες, τουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης και σιίτες εξεγερμένους βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν από χθες Τρίτη ανάμεσα σε στρατεύματα υποστηριζόμενα από ένοπλες σουνιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και σιίτες αντάρτες Χούτι στην πόλη Σάμλαν.

Κάτοικοι δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι κείτονται πτώματα στους δρόμους της πόλης.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης ανάμεσα σε εξεγερμένους σιίτες Χούτι και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Χαζίζ, στο νότιο τμήμα της Σαναά, όπου οι υποστηρικτές του σιιτικού κινήματος έχουν στήσει τις τελευταίες εβδομάδες σκηνές στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών τους εναντίον της κυβέρνησης.

«Οι Χούτι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χαζίζ και έχουν στήσει σημεία ελέγχου», είπε ένας αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις συνεχίζονται» στην περιοχή.

Οι Χούτι έχουν επεκτείνει την επιρροή τους φέτος από τη βόρεια Υεμένη στη Σαναά—καθώς έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών φυλών που προηγουμένως θεωρούνταν προσκείμενες στους σουνίτες αντιπάλους τους.

Οι υποστηρικτές του κινήματος αυτού εντείνουν το τελευταίο διάστημα τις διαδηλώσεις και της κινητοποιήσεις τους ενώ έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς κοντά σε σημαντικά υπουργεία στη Σαναά στο πλαίσιο της πίεσης που ασκούν για να αποπεμφθεί η κυβέρνηση αλλά και να αποκατασταθεί η επιδότηση της παροχής ενέργειας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι προσφέρθηκε να αντικαταστήσει την κυβέρνησή του και να αποκαταστήσει εν μέρει την επιδότηση—προσφορά που οι Χούτι απέρριψαν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη των εξεγερμένων σιιτών μειονοτικών, τον Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι, στην πόλη Σαάντα της βόρειας Υεμένης, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης. Ο Μπενομάρ ευελπιστεί να πείσει τον Χούτι να αποδεχθεί τη συμφωνία την οποία πρότεινε ο πρόεδρος Χάντι για την διευθέτηση της κρίσης.

Οι αρχές της Υεμένης κατηγορούν τους Χούτι ότι προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κληρονομική διακυβέρνηση των ιμάμηδων Ζαΐντι, που είχε ανατραπεί με την επανάσταση του 1962. Επίσης κατηγορούν τους μειονοτικούς σιίτες ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ