Ο στρατός της Σομαλίας και η δύναμη της Αφρικανικής Ένωστης (Amisom) κατέλαβαν σήμερα το Μπαράουε, το τελευταίο σημαντικό λιμάνι της Σομαλίας που βρισκόταν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ και ήταν κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοδότησή τους, ανακοίνωσαν σομαλοί αξιωματούχοι.

Το Μπαράουε ήταν ο κύριος στόχος της επιχείρησης “Ινδικός Ωκεανός” που άρχισαν στα τέλη Αυγούστου η Amisom και ο σομαλικός στρατός με στόχο να ανακαταλάβουν τις τοποθεσίες που ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών στη νότια Σομαλία.

“Ο σομαλικός στρατός και η Amisom πήραν σήμερα (Κυριακή) το πρωί τον έλεγχο του Μπαράουε. Η κατάσταση είναι ήρεμη και οι μαχητές (Σεμπάμπ) διέφυγαν πριν οι δυνάμεις φθάσουν στην πόλη”, εξήγησε ο Αμπντουκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, κυβερνήτης της επαρχίας Κάτω Σαμπέλ (νότια Σομαλία) όπου βρίσκεται το Μπαράουε.

“Ο στρατός ελέγχει πλήρως” το Μπαράουε, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Μογκαντίσου, δήλωσε ο Άμπντι Μίρε, ένας σομαλός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το λιμάνι του Μπαράουε, απ’ όπου οι Σεμπάμπ εξάγουν ξυλοκάρβουνο προς τις χώρες του Κόλπου, ήταν κρίσιμης σημασίας για τα οικονομικά της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία έχει απωθηθεί στρατιωτικά από το 2011 από το Μογκαντίσου και στη συνέχεια και από τα περισσότερα από τα προπύργιά της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το λαθρεμπόριο ξυλοκάρβουνου από το Μπαράουε της απέφερε κάθε χρόνο τουλάχιστον 19 εκατ. ευρώ.

Η πτώση του Μπαράουε είναι ένα νέο σοβαρό πλήγμα σε βάρος των Σεμπάμπ, ένα μήνα μετά το θάνατο του ανώτατου ηγέτη τους, του Άχμεντ Άμπντι “Γκοντάν”, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μιας συνεδρίασης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της οργάνωσης στην Κάτω Σαμπέλ.

Χθες, Σάββατο, με την ευκαιρία των εορτασμών για το Αΐντ ελ-Κεμπίρ στο Μπαράουε, ένας διοικητής των Σεμπάμπ, ο σεΐχης Μοχάμεντ Αμπού Αμπντάλα, είχε δηλώσει πως οι ισλαμιστές θα συνεχίσουν να παρενοχλούν τις σομαλικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης γύρω από την πόλη, αν αυτή καταληφθεί.

Οι Σεμπάμπ, οι οποίοι έχουν ηττηθεί στο στρατιωτικό πεδίο από το 2011 χάρη στην ανώτερη δύναμη πυρός της Amisom, έχουν εγκαταλείψει το συμβατικό πόλεμο και έχουν καταφύγει στον ανταρτοπόλεμο. Από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχουν επιτεθεί εναντίον της προεδρίας και του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, αλλά έχουν πλήξει επίσης τις γειτονικές χώρες που προσφέρουν στρατιώτες στην Amisom, κυρίως την Κένυα και το Τζιμπουτί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ