Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες Χούτι εισήλθαν στο λιμάνι αλ Μούχα
Μαχητές της σιιτικής πολιτοφυλακής των Χούτι εισήλθαν στο λιμάνι αλ Μούχα στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά στο Άντεν όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι.
Η προέλαση αυτή των Χούτι, που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα τον Σεπτέμβριο, τους φέρνει πιο κοντά στα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, μια θαλάσσια οδό στην Ερυθρά Θάλασσα ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου.
Ανατολικά μονάδες των Χούτι εισήλθαν σήμερα στην πόλη Νταλέα, παραδοσιακό προπύργιο των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, και ενεπλάκησαν σε μάχες με μέλη φυλών και πολιτοφυλακές του κινήματος ανεξαρτησίας, όπως δήλωσαν κάτοικοι.
Στη βόρεια επαρχία Τάιζ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά των Χούτι και μελών της σιιτικής πολιτοφυλακής στο χωριό Τούρμπα και τη γειτονική πόλη Τάιζ. Οι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν και 80 να τραυματιστούν.
Σήμερα ήταν η τρίτη, συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων κατά των Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο το αεροδρόμιο της Τάιζ και ένα στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπως δήλωσαν πηγές.
Οι Χούτι, μια οργάνωση σιιτών την οποία υποστηρίζει το Ιράν, κατέλαβε τη Σανάα τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος Χάντι, πρώην στρατηγός τον οποίο οι σιίτες θεωρούν πιόνι των μοναρχιών του Κόλπου και της Δύσης, έφυγε από την πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία από το Άντεν.
Παράλληλα κάτοικοι δήλωσαν ότι οι Χούτι εισέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας στην αλ Μούχα, το νοτιότερο λιμάνι της Υεμένης πριν τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι στόχος των Χούτι μετά την Μούχα, περίπου 80 χιλιόμετρα βόεια του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ενδέχεται να είναι να φτάσουν στον παράκτιο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με το Άντεν και όχι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διώρυγα.
Το Μπαμπ αλ Μάντεμπ —η Πύλη των Δακρύων, στα αραβικά— συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνούσαν καθημερινά από το Μπαμπ αλ Μάντεμπ το 2013.
Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος των Χούτι υπογράμμισε ότι οι σιίτες αντάρτες δεν έχουν στόχο να καταλάβουν το Άντεν, ούτε καμία άλλη επαρχία, αλλά απλώς υπερασπίζονται τη χώρα από τους ισλαμιστές μαχητές.
Ο Μοχάμεντ αλ Μουχάιτι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το κίνημα δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος για να μεταφερθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός Υεμένης στο Κατάρ, αλλά δεν απορρίπτει την ιδέα. Μια πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ντόχα θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Οι δυνάμεις του προέδρου Χάντι έχουν παρατάξει άρματα μάχης και πυροβολικό σε αρκετούς δρόμους που συνδέουν τη βόρεια με τη νότια Υεμένη, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων σήμερα το πρωί στον κεντρικό δρόμο, 125 χιλιόμετρα βόρεια του Άντεν.
Μέλη φυλών, πολιτοφύλακες και μονάδες του στρατού που είναι πιστές στον Χάντι εμποδίζουν την προέλαση προς νότο των Χούτι.
Πάντως η άφιξη των σιιτών ανταρτών στην πόλη Νταλέα σηματοδοτεί την πρώτη τους εμφάνιση σε περιοχή του πρώην ανεξάρτητου νότου. Η πόλη είναι εδώ και χρόνια επίκεντρο ενός ένοπλου κινήματος, αίτημα του οποίου είναι η απόσχιση του νότου από τη βόρεια Υεμένη.
Οι γείτονες της Υεμένης, οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, έχουν καταδικάσει την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν έκανε έκκληση χθες στις μοναρχίες του Κόλπου να επέμβουν στρατιωτικά για να εμποδίσουν την προέλαση των Χούτι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr