Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο την πρώτη έκδοση της έκθεσής του για τις ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο, η οποία δείχνει πως το 2014 οι συγκρούσεις αυτές ήταν ταυτόχρονα λιγότερες, αλλά και πιο φονικές.

Το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο εκδίδει ακόμη κάθε χρόνο ένα στρατηγικό απολογισμό και μια έκθεση για την ισορροπία των δυνάμεων στον κόσμο.

Από το 2003 ενημερώνει επίσης μια βάση δεδομένων για τις ένοπλες συγκρούσεις, η οποία χρησίμευσε για τη νέα δημοσίευση που παρουσιάσθηκε στην έδρα του ινστιτούτου στην όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο.

Η έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες στη φύση και στις συνέπειες 42 ένοπλων συγκρούσεων (εμφύλιοι πόλεμοι, εξεγέρσεις,…) που καταγράφηκαν το 2014 στον κόσμο και είναι κατά 21 λιγότερες από τις 63 που είχαν καταγραφεί το 2008.

“Ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων σταδιακά μειώθηκε αφότου αρχίσαμε να τηρούμε τη βάση δεδομένων (…) όμως αυτή η μείωση αντισταθμίσθηκε με το παραπάνω από την άνοδο της έντασης της βίας που συνδέεται με αυτές τις συγκρούσεις”, υπογράμμισε ο Νάιτζελ Ίνκστερ του IISS.

Ενώ οι 63 συγκρούσεις του 2008 είχαν προκαλέσει συνολικά 56.000 θύματα, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 42 περυσινές συγκρούσεις, δηλαδή υπερτριπλάσιοι.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος είχε το 2014 70.000 νεκρούς και συνολικά σε τέσσερα χρόνια περισσότερους από 200.000, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή τη σημαντική αύξηση.

Η προώθηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στοίχισε εξάλλου πέρυσι τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους στο Ιράκ, τη δεύτερη χώρα όπου μια σύγκρουση ήταν πιο πολύνεκρη το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του IISS. Τρίτο έρχεται το Μεξικό.

Οι συγκρούσεις δημιουργούν εξάλλου “έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας τους και προσφύγων σε όλο τον κόσμο”, πρόχθεσε ο Νάιτζελ Ίνκστερ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε πέρυσι πως ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το 2013 τους 50 εκατ. ανθρώπους για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ