Το Ιράν σπεύδει να βοηθήσει με δεκάδες χιλιάδες Στρατού και όπλα την κυβέρνηση Άσαντ στην Συρία, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζει ίχνη “πολεμικής κόπωσης”, καθώς έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών στο εσωτερικό της χώρας από το ISIL.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αφιχθούν στο Ιράν μέσω Ιράκ “Μέχρι και 50.000 Ιρανοί μαχητές” μεταδίδουν λιβανικά ΜΜΕ, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ισλαμική πλημμυρίδα που ενισχύεται οικονομικά και με όπλα από το Κατάρ και δευτερευόντως από την Σαουδική Αραβία.

Οι πρώτες 15.000 προσωπικού ήδη έχουν αφιχθεί στην Συρία, κατά τη συνήθως καλά ενημερωμένη λιβανική εφημερίδα και την εφημερίδα Daily Star και μάλιστα ενεπλάκησαν ήδη στην ανακατάληψη της πόλη Hasaka, την πρώτη επιτυχία του συριακού Στρατού μετά από καιρό που “έκοψε” το ισλαμικό “κράτος” στα δύο.

Η βορειοανατολική αυτή κομβική  περιοχή  της Συρίας, είναι τεράστιας  στρατηγικής σημασίας, διότι συνδέει τις δύο μεγάλες περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Επικεφαλής της δύναμης των Ιρανών είναι ο Ιρανός στρατηγός, Qassem Soleimani, διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds του Ιράν.

Ήδη εγκατέστησε το στρατηγείο του στην Λατάκεια, αλλά σύντομα θα μεταφερθεί στην Δαμασκό, ο έλεγχος της οποίας είναι κρίσιμος για την επιβίωση της κυβέρνησης και του κοσμικού συριακού κράτους.

Η περιοχή της Λατάκειας, προπύργιο των κυβερνητικών με πολλές χιλιάδες Ελληνορθόδοξους Σύρους, νιώθει ήδη «την καυτή ανάσα» των ανταρτών, οι οποίοι  κατέλαβαν την κοντινή επαρχία Idlib την περασμένη εβδομάδα μετά από σαρωτικές νίκες επί του συριακού Στρατού, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί πλέον τόσα μέτωπα, ενώ έχει απωλέσει περί τις 70.000 άνδρες, νεκρούς και τραυματίες, από τον τετραετή πόλεμο.

Οι δυνάμεις της νόμιμης κυβέρνησης βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού και η Δαμασκός στρατολόγησε όλη τη δύναμη των συμμάχων Αλεβιτών που έχει στη διάθεση της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η συριακή κυβέρνηση σχημάτισε  μια νέα πολιτοφυλακή, που ονομάζεται “Ταξιαρχία Παράκτιας Επάνδρωσης”, η οποία στελεχώθηκε από κατοίκους της επαρχίας της Λατάκειας.

Αλλά αυτό δεν φτάνει. Ο συνολικός αριθμός της έκτακτης επιστράτευσης δεν ξεπέρασε τους 1.500 εθελοντές και άλλους 1.000 που απέφευγαν τη στράτευση.

Έτσι, το Ιράν εμφανίζεται ως η μόνη λύση.

«Το Ιράν αναμένεται να στείλει περί τους 50.000 στρατιώτες για να αποτρέψει την κατάληψη της Συρίας από τους ισλαμιστές, καθώς ο συριακός Στρατός δείχνει σημάδια αποσύνθεσης από τα τέλη του περασμένου χρόνου», μετέδωσε το κανάλι  Al-Arabiya, επικαλούμενο ειδική  μελέτη από το τμήμα  του ιρανικού στρατιωτικού συνδέσμου στην Συρία,.

Το πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabi ανέφερε ότι ο Soleimani ξεκίνησε την επίσκεψή του στο μέτωπο για να εκτιμήσει την τακτική κατάσταση από την πόλη Jourin, η οποία βρίσκεται στο σημείο επαφής με τις δυνάμεις του Στρατού, των ισλαμιστών και ό,τι έχει απομείνει από την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Η πόλη βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Λατάκειας και δεν απέχει πολύ από τις γραμμές των  ανταρτών  στην περιοχή Al-Ghab, όπου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν αρχίσει να ενισχύσουν τις γραμμές άμυνας, καθώς αναμένεται μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών προκειμένου να προελάσουν στην Λατάκεια.

Ο στρατηγός Soleimani συναντήθηκε με τον Αρχηγό του συριακού Στρατού καθώς και με τους ανώτατους διοικητές και αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, σε μια επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία [κατά τη διάρκεια των συναντήσεων] που θα μεταφραστεί σε ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών μόλις σταθεροποιηθεί η γραμμή του μετώπου», δήλωσε Σύρος αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και καλά νέα για την κυβέρνηση της Δαμασκού: Η σιιτική λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατάφερε να εκκαθαρίσει σχεδόν ολοκληρωτικά την οροσειρά Καλαμούν κοντά στην Δαμασκό από την οργάνωση Αλ Νούσρα και ετοιμάζει και αυτή μείζονα επιθετική ενέργεια κατά του ISIL, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Σημειώνεται ότι ένα τμήμα των μαχητών της Χεζμπολάχ αποτελείται από Ελληνορθόδοξους Λιβανέζους που πολεμούν στο πλευρό των Σιιτών κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Χ.Νασράλα.

Ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα (Hasan Nasrallah), δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι άνδρες του μάχονται και διώχνουν τους τζιχαντιστές από τα περίχωρα της πόλης Αρσάλ, στο βορειοδυτικό Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στις μάχες που διεξάγονται στα περίχωρα της Αρσάλ τις τελευταίες ημέρες, η Χεζμπολάχ κατέλαβε δώδεκα θέσεις των τζιχαντιστών και κορυφές λόφων που πριν ήταν υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νούσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα.

Εντωμεταξύ, οι Κούρδοι  της Συρίας έχουν επίσης ζητήσει να επεκτείνουν τον εδαφικό  έλεγχό τους επί της περιοχής του συριακού Κουρδιστάν (Rojava), που εκτείνεται  από την πόλη του Kobani έως την πόλη  Qamishlo, περιοχή που σύμφωνα με το πρακτορείο ekurd.net θα αποτελέσει «κομμάτι» του  μελλοντικού κουρδικού κράτους. 

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ βλέποντας την Συρία να τίθεται πρακτικά υπό τον έλεγχο του Ιράν…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ