Η κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη έχει οδηγήσει τον μισό πληθυσμό σε λιμό και η κατάσταση πιθανόν θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποίησαν τα Ηνωμένη Έθνη, απευθύνοντας έκκληση για άμεση άρση του αποκλεισμού των εισαγωγών καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων.

Έπειτα από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας αυξήθηκε κατά 17% αγγίζοντας τα 13 εκατ., περιλαμβανομένων 6 εκατ. ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (ΠΠΤ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 19 από τις 22 επαρχίες της πιο φτωχής χώρας στην αραβική χερσόνησο πλήττονται από την επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

“Η σύρραξη και η έλλειψη τροφίμων και καυσίμων στις αγορές ωθούν την Υεμένη προς μια ολοκληρωτική κατάρρευση στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ ο τομέας της υγείας ολισθαίνει σε μια καταστροφή”, ανέφεραν ο FAO και ο ΠΠΤ σε κοινή τους ανακοίνωση.

“Η Υεμένη χρειάζεται απεγνωσμένα την διακοπή των μαχών, αυξημένη πρόσβαση και χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια και μια άμεση, ευρείας κλίμακας επαναφορά των εισαγωγών εμπορευμάτων”.

Πριν από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η Υεμένη εισήγαγε την πλειονότητα των καυσίμων που καταναλώνει και το 90% των τροφίμων για τα 26 εκατ. του πληθυσμού της, κυρίως διά θαλάσσης, αλλά η συμμαχία έχει επιβάλει αποκλεισμό, εμποδίζοντας όλες τις εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να διακόψει τον εφοδιασμό των σιιτών ανταρτών Χούτι με όπλα και πυρομαχικά.

Η τιμές του σιτάλευρου, της ζάχαρης και του αερίου θέρμανσης έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη του Μαρτίου, με την αύξησή τους να ανέρχεται στο 300%, ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί 1.400%. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, σε 7 επαρχίες της Υεμένης δεν διατίθενται καθόλου καύσιμα.

“Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τροφή, ειδικά το 1 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι 200.000 άνθρωποι που φιλοξενούν κάποιους από τους ανθρώπους αυτούς στα σπίτια τους σε όλη τη χώρα”, ανέφεραν οι φορείς του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε να κηρυχθεί εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων για ανθρωπιστικούς λόγους, κατά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να επιτραπεί η εισαγωγή ειδών πρώτης ανάγκης και να σωθούν ζωές στην χώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ