Μετά τη no-fly-zone που δημιούργησαν οι Ρώσοι στη Συρία ζητώντας μάλιστα από τους Αμερικανούς να αποσύρουν κάθε αεροσκάφος το οποίο εμπλέκεται στην περιοχή προς αποφυγήν κατάρριψης του, έχει επιβληθεί παράλληλα και ένας ναυτικός… αποκλεισμός στα ανοιχτά της Συρίας, μέχρι την Κύπρο, με τα πλοία του ρωσικού Στόλου να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μεσογείου.

Το καταδρομικό Moskva έχει λάβει θέση στην περιοχή και συντονίζει όλες τις ναυτικές δυνάμεις. Πληροφορίες αναφέρουν πώς τα πλοία του ρωσικού Στόλου που βρίσκονται μαζεμένα ανοιχτά της Συρίας και εντός της βάσης της Ταρτούς μπορεί να ξεπερνούν και τα 20, ενώ εκτιμάται πώς τις επόμενες ημέρες θα σπεύσουν και άλλα, μεταφέροντας νέες δυνάμεις. 

Μόνο η ισχύ πυρός που διαθέτει το Moskva είναι τεράστια για να κάνει οποιονδήποτε να σκεφτεί να πλησιάσει στην περιοχή. Οι 8 συστοιχίες της ναυτικής έκδοσης πυραύλων S-300v με ακτίνα δράσης των 400 χλμ ασφαλίζουν τα θαλάσσια σύνορα της Συρίας. 

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για να μην αφήσει περιθώριο στις ΗΠΑ να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση η οποία σταθεί εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδίων της. 

Για το σκοπό αυτό μάλιστα τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται μεγάλες ναυτικές ασκήσεις με την εκτόξευση ακόμη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Έχει ζητηθεί εδώ και αρκετές ημέρες από τη Λευκωσία να απαγορεύσει τις κινήσεις πλοίων, αλλά και αεροσκαφών σε συγκεκριμένα σημεία του FIR της και για μακρύ χρονικό διάστημα.

Στις ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμμετάσχουν εκτός από το καταδρομικό Moskva, περιπολικά σκάφη, μεγάλα αμφίβια σκάφη, σκάφη εφοδιασμού, αλλά και υποβρύχια. Συνολικά θα εκτελέσουν δεκάδες ασκήσεις μάχης, συμπεριλαμβανομένων, όπως ειπώθηκε ήδη εκτόξευσης πυραύλων, ανίχνευσης στόχου στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτή.

Θεωρείται δεδομένο πώς θα υπάρξει συνεργασία των πλοίων με τις αντιαεροπορικές δυνάμεις που έχουν στηθεί στη Συρία και βεβαίως με τις αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Λαττάκεια και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια η Ρωσία έχει αναπτύξει μία «ομπρέλα» προστασίας από αέρα και θάλασσα στη Συρία που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να την σπάσει για να παρέμβει στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και επίσημα με βομβαρδισμούς στρατοπέδων, αποθηκών πυρομαχικών και θέσεων των τζιχαντιστών σε πολλές περιοχές της Συρίας. 

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χερσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν πρόκειται να αναληφθούν και θα περιοριστούν οι επιχειρήσεις σε αεροπορικά πλήγματα. Το ίδιο ισχύει και για το Ναυτικό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να θέλουν πυραύλους να εκτοξεύονται από πλοία ή υποβρύχια της Ρωσίας που βρίσκονται στη Μεσόγειο. 

Στο παιχνίδι μάλιστα το αεροπορικό δεν αποκλείεται να μπει τις επόμενες ημέρες και η Κίνα, δίδοντας και αυτή το δικό της στίγμα, ότι δηλαδή στηρίζει τη Ρωσία και δεν θέλει την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί γενικότερα, αλλά και η Τουρκία. 

Θυμίζουμε πώς το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning βρίσκεται ανοιχτά της Συρίας μεταφέροντας μαχητικά αεροσκάφη J-15 Flying Shark. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα σμήνος αεροσκαφών, εκ των οποίων τα μισά θα επιχειρούσαν από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου και τα υπόλοιπα από τη βάση της Λαττάκειας που έχουν διασφαλίσει οι Ρώσοι.

Επίσης, οι Κινέζοι θα αναπτύξουν ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Z-18F και ελικόπτερα Z-18J έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ για τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει προγραμματισθεί η άφιξη και άλλων κινεζικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και η μεταφορά συνολικά 1.000 Κινέζων πεζοναυτών. 

Οι Ρώσοι λοιπόν με τη βοήθεια της Κίνας, της Αιγύπτου, του Ιράκ, και τη στήριξη άλλων χωρών έχουν αποφασίσει λοιπόν πως θα τελειώνουν με τους τζιχαντιστές στην περιοχή, κόβοντας το βήχα και όσων τους χρησιμοποιούν για να αλλάξουν υπερ τους τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έδειξε ευθέως και ευθαρσώς από το βήμα του ΟΗΕ τις ΗΠΑ, δημιούργημα των οποίων, όπως είπε, είναι οι τζιναντιστές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ