Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières – MSF) εξακολουθούν να μην έχουν νέα για εννέα ασθενείς και 24 εργαζoμένους, πέντε ημέρες μετά τον αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22 άνθρωποι.

Τη νύχτα του βομβαρδισμού, οι νοσηλευτές της ανθρωπιστικής οργάνωσης φρόντιζαν 105 ασθενείς και “εννέα από αυτούς εξακολουθούν να λείπουν στο προσκλητήριο”, δήλωσε ο Γκιλέμ Μολινί, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ. Εξάλλου, από τους 461 εργαζομένους των MSF στην Κουντούζ, “24 δεν έχουν δώσει σημεία ζωής”.

“Προσπαθούμε να ξαναβρούμε τα ίχνη τους”, υπογράμμισε ο Μολινί, που εκτίμησε πως “δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις” ώστε το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ να επαναλειτουργήσει και η μη κυβερνητική οργάνωση να ξαναστείλει προσωπικό της εκεί.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα απέσυραν το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου τους την επομένη του αμερικανικού αεροπορικού πλήγματος που ζήτησε ο αφγανικός στρατός, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι και δέκα ασθενείς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες συγγνώμη από τους MSF, όμως η ΜΚΟ εξακολουθεί να ζητεί να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο για την τραγωδία, την οποία χαρακτήρισε “‘έγκλημα πολέμου”.

“Το νοσοκομείο επλήγη επανειλημμένως για σχεδόν μία ώρα”, δήλωσε ακόμη ο Κρίστοφερ Στόουκς, γενικός διευθυντής των MSF, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει προληπτικά για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ιατρικού κέντρου τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό και τους ειδοποίησε αμέσως μετά το πρώτο χτύπημα.

Οι MSF ζητούν η έρευνα να διεξαχθεί από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (IHFFC), που συστάθηκε επίσημα το 1991 στο πλαίσιο των Συμφωνιών της Γενεύης, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο για άλλες περιοχές όπου διεξάγονται συγκρούσεις. Προκειμένου η επιτροπή να μπορέσει να επιληφθεί μίας υπόθεσης, τουλάχιστον ένα από τα 76 κράτη που την έχουν αναγνωρίσει πρέπει να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας.

Ο Στόουκς δήλωσε ακόμη ότι οι MSF θα αναθεωρήσουν τη δράση τους στο Αφγανιστάν μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους στην Κουντούζ.

“Η ανυπόφορα σοκαριστική φύση του γεγονότος μάς αναγκάζει να εξετάσουμε γενικότερα τη δουλειά μας στο Αφγανιστάν και να ζυγίσουμε προσεκτικά την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών μας”, είπε ο γενικός διευθυντής των MSF.

“Η ικανότητά μας στο μέλλον να εργαζόμαστε στο Αφγανιστάν θα βασιστεί τώρα στην ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε μια σαφή επαναβεβαίωση για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου”, είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ