Μια αερομαχία/αναχαίτιση εντός οπτικού ορίζοντα, δηλαδή με οπτική αναγνώριση τεσσάρων ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών Su-30MS και δύο αμερικανικών F-16, τα οποία συντόνιζαν αποστολή αναγνώρισης αμερικανικών drones στην βόρεια Συρία, έρχεται στ φως της δημοσιότητας σήμερα, από τις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη εναέρια αντιπαράθεση δεν έχει σχέση με την συνάντηση του μαχητικού κρούσης Su-34 με τα αμερικανικά μαχητικά, ούτε με την αναχαίτιση ενός αμερικανικού αεροσκάφους, πιθανόν συλλογής πληροφοριών από άλλα F-16, αλλά πρόκειται για ένα νέο άγνωστο επεισόδιο.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός διοικητής, Κολ Στιβ Γουόρεν, “δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και δύο των ρωσικών δυνάμεων, πέταξαν στο ίδιο πεδίο δράσης και ήρθαν σε οπτική επαφή μεταξύ τους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο”.

Συμπλήρωσε πως “Τα δύο ρωσικά μαχητικά εισέβαλαν στον εναέριο χώρο δράσης των αμερικανικών δυνάμεων, πολύ κοντά στην περιοχή που δρουν τα drones που της USAF, πλησίασαν τα μαχητικά μας και πλησίασαν ακόμα πιο κοντά τα drones. Δεν έβαλλαν εναντίον τους, απλά τα παρακολούθησαν.

Δεν θα πως αν άσκησαν ηλεκτρονικά αντίμετρα, αλλά η κατάσταση θα μπροούσε να ξεφύγει, καθώς είχαν πάρει κλασικές θέσεις μάχης με το ένα μαχητικό να πλησιάζει πολύ κοντά στα drones σε απόσταση μερικών μέτρων και το άλλο να βρίσκεται αρκετά πίσω και αρκετά πάνω από το πρώτο μαχητικό για να το καλύπτει.

Ετσι όταν πλησίασαν τα δύο δικά μας μαχητικά το μαχητικό που είχε αναλάβει την κάλυψη εγκλώβισε σε παραμέτρους εκτόξευσης βλημάτων R-73(σ.σ.: μικρής ακτίνας συνδεδεμένος με σκοπευτικό επί κράνους), R-27 (σ.σ.: μέσης ακτίνας) και Vympel R-77M RVV-AE-PD (σ.σ.: μεγάλης ακτίνας- αγγίζει τα 110χλμ.) το ένα από τα δύο μαχητικά μας”. 

Από το παραπάνω γράφημα φαίνεται πώς το Su-30 χάρη στο OLS-27/30/31  IRST υπερείχαν συντριπτικά απέαντι στα F-16: Ακόμα και τα F-35 δεν θα είχαν ελπίδα στο 2:2, χάρη στους ανώτερους αισθητήρες του ρωσικού μαχητικού.

Η Ρωσία δεν αντέδρασε στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “Τα τέσσερα αεροσκάφη ήρθαν αντιμέτωπα σε απόσταση μόλις 10 μιλίων”, δηλαδή το μισό από αυτό που καλύπτουν ακόμα και τα βλήματα μικρού βεληνεκούς.

οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για το πώς θα διατηρήσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους και πώς θα διασφαλίσουν την «ασφάλεια των πτήσεων» στη δράση τους κατά των τζιχαντιστών, στην περιοχή. «Ακόμη και αν διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικής, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τους πιλότους μας», τόνισε ο Κολ Στιβ Γουόρεν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ