Η Ρωσία έχει «κλειδώσει» σε κάθε επίπεδο την περιοχή της Συρίας προκειμένου να διεξάγει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Πέραν της δημιουργίας no-fly-zone, του ναυτικού αποκλεισμού ανοιχτά της Ταρτούς, με πολλά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο με ναυαρχίδα το καταδρομικό Moskva, έχει μπλοκάρει με ένα ηλεκτρονικό “τείχος” ολόκληρη την περιοχή γύρω από τις ρωσικές βάσεις στην Ταρτούς και στην Λαττάκεια, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα από αυτά που πρώτη φορά βγαίνουν από τα ρωσικά σύνορα, ξυπνώντας. κατ’αυτό τον τρόπο, εφιάλτες στην αμερικανική Αεροπορία (USAF) ανάλογους με αυτόν που έζησαν με την “απαγωγή” RQ-170 Sentinel από ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που επιχειρούσαν οι Ιρανοί το 2011.

Η αμερικανική Αεροπορία απογειώνει συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και AWACS στην προσπάθεια της να έχει πλήρη εικόνα της ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, των επιχειρήσεων και των τακτικών των ρωσικών μαχητικών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Προτεραιότητα τους αποτελεί η αεροπορική βάση στη Λατάκκεια που χρησιμοποιείται ως το ορμητήριο των βομβαρδισμών κατά του ISIS, αλλά και της Ταρτούς, όπου φθάνουν τα ρωσικά όπλα και βρίσκονται πολλά πλοία της Μόσχας.

Ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκουν απέναντι τους το σύστημα Krasukha-4 που έχουν αναπτύξει η Ρώσοι στη Συρία και το οποίο «τυφλώνει ότι πετάει» και δεν είναι ρωσικό εναέριο μέσο.

Τα αμερικανικά AWACS παρά τις καθημερινές πτήσεις σε μεγάλα ύψη προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπα με ρωσικά μαχητικά ή αντιαεροπορικά συστήματα (είχαν γνωστό τι έπαθαν τα αμερικανικά, αλλά και του τουρκικά μαχητικά όταν επιχείρησαν να μπουν στον εναέριο χώρο της Συρίας) δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν πληροφορίες.

Κι αυτό γιατί τα ρωσικά εποχούμενα συστήματα καταφέρουν να τα «τυφλώνουν» και να κάνουν τη ζωή δύσκολη των Αμερικανών που θέλουν να έχουν εικόνα και ήχο από το πεδίο της μάχης, ίσως και υλικό για να ασκήσουν την προπαγάνδα τους όπως συνήθως κάνουν.

Το Krasukha-4 δεν παρεμποδίζει μόνο AWACS, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα των μη επανδρωμένων εναέριων αεροσκαφών. 

Τα σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών του Krasukha-4 είναι σε θέση να «τυφλώνει» αντικείμενο που προστατεύεται από την ανίχνευση ραντάρ σε απόσταση 150-300 χιλιομέτρων και έχει τη δυνατότητα επίσης να προκαλέσει απενεργοποίηση αεροσκαφών Awacs και άλλων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4 έχουν παραληφθεί από τις ρωσικές ενοπλες δυνάμεις το 2012, αλλά ενεργοποιήθηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία το 2013. Η Συρία είναι το πεδίο που δοκιμάζονται, με επιτυχία, όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, μέχρι στιγμής.

Δεν είναι όμως τα μόνα συστήματα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να διεξάγει τον «ηλεκτρονικό πόλεμο» σε όσους επιχειρούν να μπουν στα πόδια τους όσο χτυπούν με τα βομβαρδιστικά τους τους τζιχαντιστές στη Συρία. Έχουν μεταφέρει στη Λατάκκεια και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να συνεργάζονται με τα συστήματα εδάφους και να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια η Ρωσία έχει «χτίσει» την περιοχή (το σύστημα έχει εμβέλεια δράσης μέχρι 300 χλμ. και κατ’αλλες πηγές 500 χλμ.) γύρω από τις ρωσικές βάσεις προκειμένου χωρίς προβλήματα να κάνει τις επιχειρήσεις που με σχέδιο και οργάνωση κάτω από τη μύτη των ΗΠΑ, ενω αναφέρεται ότι ένα από αυτά αναπτύχθηκε στην βόρειο Συρία με αερομεταφορά, φυλάσσεται από μία διμοιρία Spetznaz (η βόρεια Συρία, πάνω από το Χαλέπι ελέγχεται από τους ισλαμιστές στο μεγαλύτερο ποσοστό της) και “ρυθμίζει” την “εναέρια κυκλοφορία” τουρκικών και αμερικανικών μαχητικών, αεροσκαφών συλλογής πληφοροριών, UAV κλπ και εντός του τουρκικού εναέριου χώρου!

Στη φωτογραφία φαίνεται η ανάπτυξη του Krasukha-4 στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ