Οι ισλαμιστές οχυρώνουν την Ράκκα και περιμένουν την επίθεση από τις κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις [βίντεο]
Ο συριακός στρατός προελαύνει και η ρωσική αεροπορία τους βομβαρδίζει ανηλεώς. Έτσι και αντιλαμβανόμενοι ότι είναι πολύ πιθανό ο πόλεμος να μεταφερθεί και στο έδαφος, αποφάσισαν να μεταβάλλουν την πρωτεύουσά τους, την Ράκα, σε ένα απόρθητο φρούριο.
Οι βομβαρδισμοί στην πόλη που έχουν ενταθεί μετά και την σφαγή στο Παρίσι, με τις εκτεταμένες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να έχουν καταστρέψει ήδη πολλές από τις δομές της πόλης.
Η απάντηση του ISIS σε όλα αυτά είναι να αρχίσει να σκάβει και να δημιουργεί στρατιωτικές υποδομές κάτω από το έδαφος. Ήδη έχουν κατασκευάσει ένα εκτεταμένο δίκτυο από καταφύγει και τούνελ γύρω από την Ράκα, μία πόλη που έχει πάνω από 350.000 κατοίκους.
Ένα γκρουπ ακτιβιστών που ζει και δρα κρυφά μέσα στην πόλη, και αποτελεί την μόνη αξιόπιστη πηγή για τους Δυτικούς σχετικά με όσα συμβαίνουν εκεί, αναφέρουν πολύ ανησυχητικά μηνύματα για έντονη στρατολόγηση ανδρών κάθε ηλικίας.
Νωρίτερα μέσα στην χρονιά είχαν αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος υποχρέωνε κάθε οικογένεια να δώσει τουλάχιστον έναν άνδρα για να γίνει μέλος στον στρατό των τζιχαντιστών. Κάτι που όπως φαίνεται γίνεται και στην Ράκα, όπου όμως το όριο ηλικίας έπεσε στα 14 έτη.
Όπως έχουν τα πράγματα, η οποιαδήποτε επίθεση ξένων στην συγκεκριμένη περιοχή, θα απαιτήσει πάνω από 50.000 άνδρες ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να καταφέρουν να κατακτήσουν την πόλη λένε στη Δύση αν και οι αεροπορικές επιδρομές θα δείξουν τον τελικό αριθμό που θα απαιτηθεί.
Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες αναφορές, οι στρατιωτικές δυνάμειες του ISIS άρχισαν πλέον να εγκαθίστανται πολύ πιο κοντά σε πολιτικούς στόχους, σε μία προσπάθεια να τους χρησιμοποιήσουν ως ασπίδες στις επιθέσεις των ξένων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της αποκοπής της Ράκα από τον υπόλοιπο κόσμο και της δημιουργίας μιας αίσθησης φρουρίου που απειλείται από την άλωση των ξένων, είναι και η απόφαση του κλεισίματος του Ίντερνετ στην πόλη. Μία απόφαση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ξένους πολίτες που συμμετέχουν στις μονάδες των τζιχαντιστών, που τους στερεί τον τρόπο επικοινωνίας με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.