Ρωσική Αεροπορία: “Τα τουρκικά μαχητικά μας είχαν στήσει ενέδρα” – Σ.Λαβρόφ: “Τέρμα η βίζα για τους Τούρκους”
Η Τουρκία παρακολουθούσε τις κινήσεις του ρωσικού SU-24 για 34 λεπτά πριν το καταρρίψει, σημείωσε ο Μποντάρεφ, συμπληρώνοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν ενημερωθεί για την παρουσία ρωσικών βομβαρδιστικών εκ των προτέρων και περίμεναν στην περιοχή για να τα καταρρίψουν.
«Αντικειμενικές συσκευές ελέγχου στη βάση Χμεϊμίμ δεν κατέγραψαν καμία προειδοποίηση από το τουρκικό μαχητικό», είπε ο Μποντάρεφ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που «ακούγεται» η θεωρία της ενέδρας στα διεθνή media. Τα σενάρια πίσω από την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 δίνουν και παίρνουν, με τον ρωσικό Τύπο να αναδεικνύει αναλύσεις που κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση, θέλοντας να υπερτονίσουν τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Λαβρόφ, για «σχεδιασμένη προβοκάτσια».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik και τις δηλώσεις του καθηγητή και ειδικού στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μαρκ Γκαλεότι, η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη και παγίδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
«Μοιάζει με πραγματική ενέδρα, περισσότερο από κάτι άλλο», δήλωσε ο Γκαλεότι στο ρωσικό πρακτορείο.
Ο καθηγητής εξήγησε πως η Τουρκία ήθελε με την ενέργεια αυτή να εδραιωθεί ως ισχυρός τοπικός παράγοντας, ειδικά έπειτα από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, και η τουρκική κυβέρνηση επιζητά με την κατάρριψη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Μόσχα.
Επιπλέον, ο Γκαλεότι υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλησε να προστατεύσει τους εταίρους της, τους οποίους η ρωσική αεροπορία πλήττει. Σύμφωνα με τον καθηγητή η Τουρκία επιχειρεί να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος καθώς έχει άμεσο συμφέρον από την συναλλαγή πετρελαίου από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, κάτι που βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά.
Σκληρή ήταν η στάση που διατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαφρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λοιπόν, τόνισε ότι η Τουρκία «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» και ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα διακόψει την έκδοση ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2016.
«Η διακοπή της έκδοσης ελεύθερης βίζας στην Τουρκία δεν είναι μία κενή απειλή, αλλά μία πραγματική», τόνισε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Μόσχα αναρωτιέται αν η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.
Άλλωστε, όπως είπε, οι τρομοκράτες περνούν τα συρο-τουρκικά σύνορα, αλλά η Άγκυρα δεν συνεργάζεται.
Επομένως, πρόσθεσε, ότι είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά την ίδια στιγμή.
«Η Ρωσία κι η Συρία έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται για τη δέσμευση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, ενώ για την πολιτική κατάσταση της Συρίας, δήλωσε ότι οι Σύροι και μόνον οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουνε για το μέλλον της χώρας τους.
Από την πλευρά του, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στον συριακό ενάεριο χώρο και συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει την στάση της σχετικά με την παραβίαση του δικού της εναέριου χώρου.
Ερμήνευε την ενέργεια αυτή δε, σαν «επιθετική δράση» που προκαλεί την κυριαρχία της Συρίας.
«Ο σκοπός πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είναι η παροχή βοήθειας στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουαλέμ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία «κλέβει πετρέλαιο από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία».
Επισήμανε δε, ότι το πετρέλαιο από τις περιοχές αυτές «ταξιδεύει μέσω Τουρκίας σε άλλα λιμάνια».
Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος γιατί η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές με πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.
Όσο για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, τόνισε πως μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του Άσαντ.