Aποφασισμένοι να “σύρουν” την Μέση Ανατολή (και ίσως όλον τον πλανήτη) σε έναν διαρκή πόλεμο φαίνεται ότι είναι οι Αμερικανοί καθώς ετοιμάζονται να στείλουν 10 χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ ως την δική τους συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη των 100 χιλιάδων στρατιωτών που θα σχηματισθεί από δυνάμεις των κρατών του Περσικού Κόλπου.

Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου ο οποίος είπε ότι το σχέδιο είχε ανακοινωθεί στην ιρακινή κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Η επίσκεψη αυτή είχε γίνει στις 27 Νοεμβρίου, όπου ο Μακέιν δήλωσε στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ Αμπάντι και σε μια σειρά ανωτέρους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του στρατού, ότι η απόφαση αυτή «δεν είναι διαπραγματεύσιμη», όπως είπε ο Χανάν Φατλαούι, που ηγείται του αντιπολιτευτικού κινήματος ‘Ιράντα’.

«Εκατό χιλιάδες ξένοι  στρατιώτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ιορδανία καθώς και 10 χιλιάδες Αμερικανοί θα αναπτυχθούν στις δυτικές περιοχές του Ιράκ», είπε ο Φατλαούι.

Πρόσθεσε ότι ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας διαμαρτυρήθηκε για το σχεδιασμό αυτόν, όπου ξένες δυνάμεις θα εισέλθουν στο Ιράκ, αλλά του είπαν ότι «η απόφαση αυτή έχει, ήδη,  ληφθεί».

Την ίδια στιγμή χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ έκαψαν και σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα και χιλιάδες άλλοι στην πόλη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας, και κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία. Θάνατος στον Ερντογάν».

«Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο» είπε στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής που ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα είπε:

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών»

Στη Βαγδάτη, οργισμένοι διαδηλωτές ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπάνε ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.

«Εάν η Τουρκία νομίζει ότι το Ιράκ είναι απασχολημένο με το να πολεμάει το ISIS και μπορεί να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αναπτύξει στρατεύματα, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές προτού κάνει τέτοια λάθη» επισήμανε ο Άμπου Μουντάταρ αλ Μουσάουι, ένας διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ασάϊμπ Αχλ αλ Χακ.

«Μπορούμε να στοχοθετήσουμε Τούρκους στρατιώτες και τις επόμενες ημέρες θα το αποδείξουμε».

Η Ρωσία επισήμως έλαβε θέση κατά της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ, με δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και συζήτησαν σχετικά με την «παράνομη εισβολή» των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την πάγια θέση της υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ